Confidenţialitate

Muntenegru: Poliţia dispersează protestatarii care se opun întronizării noului mitropolit ortodox sârb

Poliţia muntenegreană a dispersat, duminică dimineaţă, sute de manifestanţi strânşi în oraşul istoric Cetinje şi hotărâţi să împiedice întronizarea capului Bisericii Ortodoxe sârbe din această țară, potrivit AFP.

Forţele speciale au folosit gaze lacrimogene asupra protestatarilor adunaţi în piaţa centrală a orăşelului, la circa o sută de metri de o mănăstire din secolul al XV-lea, unde urmează să se desfăşoare în cursul dimineţii întronizarea episcopului Joanikije, potrivit imaginilor difuzate de RTCG.

Câteva mii de muntenegreni, care se opun întronizării în mănăstirea din Cetinje, oraş considerat un simbol al statului muntenegrean, au început să sosească de sâmbătă în această localitate din sudul ţării balcanice.

Anunţul desfăşurării acestei întronizări în mănăstirea din vechiul oraş regal a provocat în ultimele zile tensiuni puternice în Muntenegru, unde puterea a trecut la sfârşitul lui 2020 în mâinile unui guvern considerat apropiat Bisericii Ortodoxe sârbe, al cărei sediu se află la Belgrad.

Opozanţii, susţinuţi de formaţiunea politică a preşedintelui muntenegrean Milo Djukanovic (DPS), înlăturată de la putere în urmă cu un an, au ridicat baricade, sâmbătă, pentru a bloca accesul maşinilor în Cetinje şi au aprins focuri pentru a se încălzi.

Sosit sâmbătă la Podgoriţa, patriarhul Porfirije ar urma să celebreze întronizarea episcopului.

Joanikije a fost numit în mai pentru a-i succeda arhiepiscopului Amfilohije, decedat în octombrie 2020 din cauza Covid şi care conducea Biserica Ortodoxă Sârbă din Muntenegru din 1990.

Țară cu 620.000 de locuitori, Muntenegru a ieşit din uniunea cu Serbia în 2006, dar biserica sa nu a obţinut autonomie şi a rămas sub conducerea Bisericii Ortodoxe Sârbe.

O treime din locuitorii micului stat continuă să se identifice drept sârbi, notează AFP.