Muntenegru, invitat să adere la NATO

Miniştrii de Externe ai statelor membre NATO au decis să invite Muntenegru să devină cel de-al 29-lea membru al Alianţei Nord-Atlantice. Anunțul a fost făcut de  secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg.

”Politica uşilor deschise dusă de NATO a ajutat la răspândirea securităţii, stabilităţii şi valorilor democratice pe care le apără Alianţa”, a afirmat Stoltenberg.

”Invitaţia adresată de NATO Muntenegrului pentru a adera la Alianţa militară este un semnal pozitiv pentru Balcanii Occidentali”, a apreciat vicepremierul muntenegrean Igor Luksici.

Luksici a promis că ţara sa va continua să implementeze reforme și să se implice în lupta împotriva corupţiei sau îmbunătăţirea sectorului apărării.

„Suntem conştienţi să invitaţia nu este finalul procesului, ci începutul unuia nou”, a subliniat el. „Suntem hotărâţi să ne îmbunătăţim constant şi să lucrăm fără încetare, nu pentru a le face altora pe plac, ci pentru a schimba în bine societatea noastră”, a precizat vicepremierul muntenegrean.

După Albania şi Croaţia, Muntenegrul va fi cel de-al treilea stat din Balcanii Occidentali care aderă la NATO.

Rusia a avertizat însă că această decizie ar dăuna securităţii europene şi ar tensiona şi mai mult relaţiile dintre NATO şi Moscova, care sunt deja la cel mai redus nivel din cauza crizei ucrainene.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS