Muntenegru a devenit oficial cel de-al 29-lea stat membru al NATO

Ceremonia de primire a Muntenegrului în NATO a avut loc la Washington, urmând ca, de miercuri, steagul fostei țări iugoslave să fie arborat la cartierul general al Alianței.

La prânz, premierul muntenegrean Dusko Markovic a depuns oficial instrumentul de aderare în prezența  secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg .

”Aderararea Muntenegrului la NATO va sprijini o mai mare integrare, reforme democratice, comerţul, securitatea şi stabilitatea cu toţi vecinii săi”, a precizat Departamentul de Stat al SUA.

Aderarea Muntenegrului la NATO a generat disensiuni în micuța țară din Balcani, cu o populație de 600.000 de locuitori, slavi ortodocși în majoritate.

În 1999, Muntenegrul a fost ținta bombardamentelor NATO.

În 2015, când s-a anunțat oficial intrarea țării în Alianța Nord Atlantică, au avut loc proteste violente.

Un an mai târziu, autoritățile de la Podgorica au acuzat un grup de militanți proruși, în majoritate sârbi, că au pus la cale o lovitură de stat, pentru a face să eșueze acest proiect.

Recent, Podgoriţa a interzis unui număr de 149 de ruşi şi ucraineni să intre pe teritoriul muntenegrean, o măsură de răspuns la o acţiune similară a Moscovei.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS