Confidenţialitate

Municipiul Cluj-Napoca, sancționat de CNCD pentru decizia de a amenda oamenii care folosesc mijlocul de transport în comun și au haine murdare | AUDIO

Municipiul Cluj-Napoca a fost sancționat de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării din cauza unor prevederi ale unei Hotărâri de Consiliu Local care limitează accesul persoanelor cu posibilități materiale reduse în mijloacele de transport în comun.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit Hotărârii adoptate de municipalitatea clujeană, cetățenii care folosesc transportul în comun sunt obligați să aibă o ținută vestimentară curată, iar cei care urcă în troleibuze, autobuze sau tramvaie cu îmbrăcăminte murdară riscă o amendă de la 100 la 200 lei.

Centrul de Resurse Juridice din Cluj a contestat la CNCD decizia consilierilor locali în primăvara acestui an, invocând încălcarea, prin discriminare a drepturilor cetățenilor Municipiului Cluj-Napoca.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a confirmat cele sesizate și a sancționat cu avertisment Municipiul Cluj-Napoca, prin primarul său, Emil Boc.

În motivarea deciziei, CNCD arată că în Cluj-Napoca există o comunitate importantă de persoane vulnerabile, dezavantajate, care trăiesc marginalizate și izolate la periferia Municipiului, iar impunerea condiției deținerii unei vestimentații curate în mijlocul de transport nu este proporțională cu scopul urmărit și, mai mult, îngrădește accesul acestor persoane la serviciile publice de transport.

Totodată, CNCD a recomandat găsirea unei variante de reformulare a textului prevederilor Hotărârii de Consiliu Local care să nu lase loc de interpretări subiective și să aibă efecte discriminatorii asupra unor categorii sau comunități defavorizate.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Proteste pentru pensii mai mari în întreaga țară. „Mulți dintre acești amărâți nici nu știu ce înseamnă un trai decent”, spune președintele Federației Pensionarilor