Confidenţialitate

Mugur Isărescu critică din nou legea dării în plată

Banca Națională continuă să critice, în mod public, proiectul de lege privind darea în plată – ce le permite românilor să scape total de datorii dacă predau bunul ipotecat.

Guvernatorul Mugur Isărescu susține că a discutat acest proiect inclusiv cu specialiști din străinătate care ș-au exprimat dezacordul fată de această lege.

Fără să spună cu cine a vorbit, guvernatorul a citat respectiva persoană spunând că aceasta ar fi zis că inițiatorii sunt oameni care au luat credite și nu mai vor să dea banii înapoi.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cand a aparut proiectul de lege a darii in plata, am instiintat, conform legii,  Banca Centrala Europeana, cerandu-le sa isi dea cu parerea. Ajung la Frankfurt si un coleg mi se adreseaza:”Mai Mugure, ce-i cu legea asta?” Pai, ii spun, proiectul se discuta in Parlament si e ca si aprobat. “Dar voi nu aveti Cod Civil? Ca legea asta e o derogare de la Codul Civil”, mi se spune. Da, zic, e o derogare. “Dar voi legi bancare nu aveti?” Ba da, zic, avem. “Pai legea darii in plata e in contradictie cu legile bancare!” E o derogare, zic. “Iar derogare? Dar spune-mi, cei care au promovat legea au dat vreodata vreun credit sau au lucrat vreudata in vreo banca?”, sunt intrebat. Nu cred, nu stiu, nu-i cunosc. “Am inteles. Probabil ca nu au dat credite ci au luat credite si nu mai vor sa dea banii inapoi. Cam asta e e citirea in exterior a acestui proiect de lege, a spus guvernatorul BNR.

Pe de altă parte, Mugur Isărescu crede că proiectul de lege i-a confuzat pe români și că inițiatorii ar fi avansat cifre false.

Guvernatorul BNR nu crede că în România ar fi 800 de mii de români care și-au luat credite ipotecare și au datorii.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cum sa nu spui ca nu e confuzie in societatea romaneasca sau cel putin in media daca o lege care a fost prezentata ca fiind sociala, dupa ce s-a vazut ca nu sunt 800 000 de insi, de persoane care intra sub incidenta ei”, a declarat Mugur Isărescu.

Legea dării în plată mai are de așteptat până la adoptare.

Grupul PSD din Senat se întâlnește luni cu inițiatorul proiectului pentru a discuta despre impactul legii asupra programului Prima Casă.

Deputatul Daniel Zamfir vrea să demonstreze că acest program nu va fi afectat, așa cum susține Banca Națională – pe care o acuză de manipulare.