Confidenţialitate

“Mucilagiul marin” din Marea Marmara s-a extins în Marea Neagră. Substanța vâscoasă acoperă ca o pătură albă suprafața apei mării

Autoritățile din Turcia se luptă de o lună cu un fenomen ingrijorător: o suprafața uriașă a Mării Marmara este acoperită de un mucilagiu marin care, prin oprirea oxigenului, provoacă moartea speciilor de pești și crustacee. Fenomenul s-a extins, acum, și în Marea Neagră, au anunțat specialiștii turci.

Substanța vâscoasă acoperă ca o pătură albă suprafața apei mării. Specialiștii români spun că mucilagiul afectează vietățile marine. Laura Boicenco, de la Institutul de Cercetări Marine Constanța: „Colmatează branhiile peștilor sau aparatul de filtrare al moluștelor. Aceste aglomerări, dacă se depun pe fundul mării, consumă oxigenul din apele de adânc”.

Fenomenul apare în mările închise, cum sunt Marea Marmara și Marea Neagră. Acest lucru agravează impactul deșeurilor industriale și de canalizare deversate în aceste mări, explică Sorin Mănăilă de la Federația Pescarilor din România: “Este un mare pericol pentru speciile pe care le avem pe litoralul românesc. Moluștele, crustaceele, rapanele și în special peștii mici. Se vor reduce cantitățile de pește capturat”.

Biologul Răzvan Popescu este mai optimsit. El susține că fenomenul apare în zonele de golfuri, porturi, acolo unde apa este mai liniștită: „În zona costieră a României este puțin probabil să apară „saliva mării”, așa cum este ea denumită popular în diverse zone ale planetei. Am avut de-a face cu acest fenomen în anii 90. Sperăm să nu se va mai întoarce niciodată”.

Potrivit biologilor, principalii factori care duc la apariția mucilagiului marin sunt poluarea și schimbările climatice.