Confidenţialitate

MS verifică substanțele dezinfectante ale companiei Hexi Pharma. Klaus Iohannis: ”E clar că unii nu și-au făcut datoria”

Ministerul Sănătăţii “recoltează probe şi vor fi trimise la laboratoare pentru a verifica dacă concentraţiile înscrise pe etichetă sunt în concordanţă cu conţinutul” în cazul dezinfectanţilor produşi de Hexi Pharma şi folosiţi în spitalele din România.

Ministrul Sănătăţii va dispune astăzi, prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică, ca toate unităţile sanitare din ţară care utilizează dezinfectanţii achiziţionaţi de la compania Hexifarma să verifice prin autocontrolul propriu eficienţa acestora. Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică vor supraveghea acest proces şi, de asemenea, prin sondaj vor recolta probe suplimentare pe care le vor analiza în laboratoarele proprii”.

Controalele se vor derula, în strânsǎ legǎturǎ cu ancheta penalǎ aflatǎ deja pe rolul Parchetului General.

“În cadrul acestor controale vor fi ridicate probe din dezinfectanţi pentru a fi trimise la testare în vederea stabilirii eficienței acestora. De asemenea, în cadrul aceloraşi controale, se vor recolta probe separat şi vor fi trimise la laboratoare pentru a verifica dacă concentraţiile înscrise pe etichetă sunt în concordanţă cu conţinutul”, se mai arată în sursa citată.

De asemenea, ministrul Sǎnǎtǎții a dispus Corpului de Control demararea unor controale mixte împreună cu Inspecția Sanitară de Stat și Serviciile de Control în Sǎnǎtate Publicǎ din cadrul Direcțiilor de Sănătate Publică.

Într-o anchetă realizată de jurnaliștii Cătălin Tolontan, Mirela Neag, Răzvan Luțac și Alex Nicodim, publicată în Gazeta Sporturilor, se arată cu documente obținute de la angajați Hexi Pharma că există inadvertențe între concentrația de soluții dezinfectante din produsele folosite în spital și ceea ce scrie pe etichete. Mai exact, 1,25% este concentrația reală de substanță activă glutaraldehidă în Suprasept, în loc de 12% de pe etichetă. De asemenea, 5% este concentrația reală de substanță activă dedidecildimetil amoniu în Thor, în loc de 15% de pe etichetă, iar 1,6% de substanța activă clorură dedidecildimetil amoniu este concentrația reală în Suprasept, în loc de 7% de pe etichetă.

Reacția Palatului Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, întrebat dacă a discutat cu ministrul Sănătăţii despre problema dezinfectanţilor din spitale, că este clar că unii nu şi-au făcut datoria, precizând că se va face o analiză şi vor fi trase concluziile care se impun.

“Este clar că aici unii nu şi-au făcut datoria, vom avea o analiză şi vom trage concluziile care se impun”, a spus şeful statului, adăugând că lucrurile nu mai pot continua aşa şi că situaţa este “păguboasă”.

Parchetul General s-a autosesizat marţi în cazul dezinfectanților diluați din spitale, după ancheta jurnaliștilor de la Gazeta Sporturilor despre soluţiile folosite în spitale la dezinfecţie, soluții care ar fi diluate.

Procurorul general interimar al României, Bogdan Licu a declarat, marţi dimineaţa, înainte de şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) că Parchetul General s-a autosesizat cu privire la unele informaţiile făcute de jurnalistul Cătălin Tolontan.

În această dimineaţă ne-am sesizat din oficiu şi cu privire la ancheta desfaşurată de către domnul Tolontan şi de asemenea am sesizat secţia de urmărire penală pentru întocmirea unui dosar în această cauză“, a spus Bogdan Licu.

Potrivit anchetei realizată de Gazeta Sporturilor, firma Hexi Pharma, care alimentează spitalele din România cu dezinfectanţi, livrează diluanţi cu o cocentraţie mult mai mică decât ar trebui să fie.