Confidenţialitate

Motivul pentru care Ucraina nu vrea să demineze portul din Odesa: „Imediat ce facem asta, flota rusă va fi acolo” | AUDIO

Ucraina refuză să demineze portul Odesa ca să poată fi reluat exportul de cereale de teamă că armata rusă va profita de situație și va ataca orașul. Este nevoie de marina română și turcă pentru a demina porturile de la Marea Neagră, spune un oficial ucrainean.

„Flota rusă din Marea Neagră va simula o retragere către Crimeea anexată. Însă, imediat ce deminăm accesul în portul Odesa, flota rusă va fi acolo”, a spus purtătorul de cuvânt al administraţiei regionale din Odesa, Serghi Bratciuk. Dacă minele ar fi eliminate, Rusia „va dori să atace”, a susținut el.

Un alt oficial ucrainean care conduce Uniunea Comercianților de Cereale, Sergei Ivașchenko, este de părere că deminarea porturilor ucrainene din Marea Neagră ar putea dura cel puțin 2-3 luni și este nevoie de implicarea marinei române și turcești.

Lavrov: Este de datoria Ucrainei să rezolve problema prin deminarea porturilor sale

Miniștrii de externe turc și rus s-au întâlnit la Ankara pentru a discuta despre restabilirea exporturilor de cereale din Ucraina. Potrivt lui Serghei Lavrov, este de datoria Ucrainei să rezolve problema prin deminarea porturilor sale.

Pe de altă parte, Oleksii Danilov, secretar al Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei acuză Rusia de „crearea artificială de obstacole” pentru a prelua controlul asupra pieței cerealelor din Ucraina, transmite CNN.

Înainte de război, exporturile ucrainene reprezentau 12% din comerţul mondial cu grâu, 15% din cel cu porumb şi 50% din cel cu ulei de floarea soarelui.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Rusia a distrus al doilea depozit de cereale ca mărime al Ucrainei și fură grâu, spune secretarul de stat al SUA

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.