Confidenţialitate

După respingerea moțiunii împotriva ministrului Ghinea, PSD amenință cu plângeri penale | AUDIO

Moțiunea simplă depusă de PSD împotriva ministrului fondurilor europene, Cristian Ghinea, a fost respinsă în Camera Deputaților. Nu fără scandal, legat,  de data aceasta, de regulamentul Camerei. Potrivit votului final, au fost 143 de voturi pentru și 171 de voturi contra, dar social democrații spun că moțiunea a trecut pentru că nu ar fi trebuit calculate decât voturile deputaților prezenți fizic în sală, nu și ale celor care au votat pe tabletă, online.

Liderul deputaților PSD amenință că va depune plângere penală împotriva președintei de ședință.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu spune că PNL și USR PLUS au fraudat grosolan votul de la moțiunea simplă. ”Aceasta este o ilegalitate gravă pentru care, dacă la guvernare ar fi fost PSD, acum procurorii ar fi descins deja la Parlament” a scris acesta pe Facebook.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Imediat după anunțarea votului, liderul deputaților PSD, Alfred Simonis a declarat contrariul. Dacă se exclud cele 20 de voturi date pe tabletă, atunci moțiunea a fost votată, a susținut acesta: “Noi avem un regulament, că putem vota online, pe tablete, strict acte normative, înseamnă că nu aveți dreptul, conform legii, pentru că regulamentul este lege, să luați în calcul voturile online. Prin urmare, să plece Ghinea, moțiunea simplă a fost adoptată!”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Regulamentul prevede că în situaţii excepţionale, precum epidemiile şedinţele plenului Camerei Deputaţilor, se pot desfăşura prin mijloace electronice și se pot vota prin mijloace electronice actele normative legate de situația excepțională.

“A fost vot prin mijloace electronice, vot deschis. Ca atare, votul consemnat de doamna președinte de ședință este votul corect. Moțiunea a fost respinsă!”, a spus deputatul PNL Gabriel Andronache.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Și liderul AUR, George Simion, spune că moțiunea simplă a trecut, iar la finalul ședinței de plen, Alfred Simonis a amenințat cu acțiune în justiție pe numele vicepreședintelui Camerei Deputaților, Cristina Prună, care a prezidat ședința.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

O moţiune simplă se aprobă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi și chiar dacă este adoptată nu duce la demiterea ministrului vizat de moțiune.

Social-democraţii au mai depus moţiuni simple împotriva miniştrilor Vlad Voiculescu, Claudiu Năsui şi Adrian Oros, toate respinse de Parlament.