Confidenţialitate

Moscova anunță că închide gazoductul Nord Stream 1 pentru revizie. Țările europene trec la planuri de rezervă

Mai multe țări europene fac planuri pentru aprovizionarea cu gaze după ce Rusia a anunțat că de luni închide gazoductul Nord Stream 1. Acesta trece pe sub Marea Baltică și va fi închis timp de 10 zile, potrivit Moscovei. Doar că sunt temeri că de fapt, în contextul războiului din Ucraina, gazoductul nu va mai fi deschis deloc.

Rusia a redus de luna trecută la 40% din capacitate aprovizionarea cu gaze a Europei prin gazoductul Nord Stream 1. Acum spune că a oprit fluxul total pentru o revizie anuală.

Țările din Uniunea Europeană trebuie să-și facă planuri în cazul în care apar probleme în aprovizionarea cu gaze, iar multe dintre acestea au început să le și pună în practică.

Germania, care primește din Rusia peste jumătate din necesarul său de gaze, a intrat deja în nivelul 2 de alertă. Între altele, acest lucru înseamnă că va oferi o linie de credit de 15 miliarde de euro pentru a umple instalațiile de stocare a gazelor.

Următorul nivel de acțiune ar fi cel în care autoritățile vor putea raționaliza consumul de gaze, în primă fază în industrie.

Agenția de știri Reuters amintește de reacția altor țări europene dependente de gazele rusești.

Bulgaria, care primește 90% din necesarul de gaze din Rusia, se pregătește să cumpere gaz natural lichefiat din SUA.

Austria va cere fabricilor să funcționeze cu alternative la gazele naturale, acolo unde este posibil.

Italia ia măsuri de creștere a stocurilor și vrea să maximizeze folosirea centralelor pe cărbune.

Grecia, care folosește gazul în principal pentru generarea de energie, are în plan să cumpere cantități suplimentare de gaz natural lichefiat și să treacă 4 centrale pe gaz la diesel.

Franța lucrează la planurile de urgență, în timp ce șefii companiilor energetice au îndemnat oamenii și firmele să-și scadă consumul de electricitate.

Foto: Shutterstock