Monumentul „Aripi”, dedicat luptei anticomuniste, a fost amplasat în Piața Presei Libere

Instalarea monumentului ”Aripi”, care reprezintă un omagiu adus celor care s-au jertfit împotriva comunismului, a fost finalizată astăzi, la 18 ani de la demararea sa. Lucrarea va fi inaugurată în primavara anului viitor de către Mihai Buculei, sculptorul care a gândit-o, și de către Emil Constantinescu, autorul ei moral.

Monumentul este amplasat în Piața Presei Libere din București, pe locul fostei statui a lui Vladimir Ilici Lenin. Cântăreşte peste 100 de tone şi are o înălţime de peste 20 de metri, fiind reprezentat sub forma a trei aripi, realizate din oţel inoxidabil.

Artistul Mihai Buculei, al cărui tată a fost deţinut politic la Aiud, şi-a dorit ca impresia lăsată de acest monument să fie aceea că ariplile se desprind de pământ.

Demararea efectivă a proiectului a început în 1999, când ministrul Culturii de atunci, Ion Caramitru, a organizat un concurs care a fost câştigat de Buculei cu opera de artă „Aripi”.

„A durat atât de mult nu numai datorită unor greutăţi obiective şi sigur şi costului pe care o astfel de lucrare magistrală îl implică, dar şi datorită unor probleme foarte dificile de ordin tehnic, de la găsirea unui material rezistent, a unui oţel special, care nu s-a putut găsi decât în Germania, până la probleme de rezistenţa materialelor, de sudură.

Foarte multe institute de cercetări au fost implicate, arhitecţi, ingineri, pe toată această perioadă care astăzi s-a finalizat prin montarea celor trei aripi. S-au făcut calcule, s-au făcut diferite încercări, astfel încât este o listă lungă de personalităţi ale ştiinţei, artei şi culturii româneşti care s-au implicat. Şi, sigur, nu este vorba numai de persoane, este vorba şi de instituţii: Ministerul Culturii, reprezentat prin mai mulţi miniştri de-a lungul anilor, şi Primăria Generală a Capitalei, care a preluat apoi susţinerea financiară a acestui impresionant monument”, a spus Emil Constantinescu pentru Mediafax.

Foto: B365

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS