Confidenţialitate

Monitorul Oficial a publicat decretul președintelui privind prelungirea mandatului generalului Nicolae Ciucă la şefia Statului Major al Apărării

Monitorul Oficial a publicat, sâmbătă, decretul semnat de preşedintele Klaus Iohannis privind prelungirea, cu un an, a mandatului generalului Nicolae Ciucă la şefia Statului Major al Apărării Decretul nu este contrasemnat de  premierul Viorica Dăncilă.

Decizia de prelungire a mandatului generalului Nicolae Ciucă a fost primită cu numeroase critici din partea actualei coaliții politice. Atât premierul cât și mai mulți oficiali ai dat de înțeles că decizia contravine Constituției și au apărut suspiciuni privind o întârziere deliberată a publicării în Monitorul Oficial a decretului semnat de Klaus Iohannis.

Administrația Prezidențială a reacționat la declarațiile făcute de Viorica Dăncilă, vineri, după ședința CSAT, referitoare la decizia președintelui Klaus Iohannis de a prelungi cu un an mandatul generalului Nicolae Ciucă la conducerea Statului Major al Apărării.

”Imediat după ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, Decretul Președintelui României nr. 1331/2018, prin care s-a prelungit mandatul șefului Statului Major al Apărării, a fost transmis, în condițiile Legii nr. 202/1998, secretarului general al Camerei Deputaților, în vederea publicării în Monitorul Oficial al României.

Monitorul Oficial al României este publicația oficială a statului român, în care se publică actele prevăzute de Constituție, de Legea nr. 202/1998, precum și de alte acte normative.

Publicarea decretelor, acte prevăzute de Constituție, nu poate fi blocată sau cenzurată de instituțiile cu atribuții în această procedură.

Președintele României atenționează că întârzierea publicării în Monitorul Oficial al României a Decretului nr. 1331/2018 și, implicit, împiedicarea producerii efectelor acestui act are grave consecințe și atrage răspunderea juridică a tuturor persoanelor implicate”, se arată în comunicatul Administrației Prezindțențiale.

Reacționând la discuțiile din spațiul public privind întârzierea intenționată a publicării deciziei în Monitorul Oficial, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a declarat pentru agenția Agerpres că decretul de prelungire a mandatului şefului Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, va fi publicat în Monitorul Oficial “în această noapte sau mâine dimineaţă”.

“Chestiunea stă în felul următor: Secretariatul General al Camerei, care nu are treabă cu conducerea Camerei, primeşte actele de publicat în Monitorul Oficial. Există acolo o echipă care, în funcţie de cum se primesc actele respective, se transmit mai departe la MO şi în funcţie de asta există o ordine de publicare, în funcţie de actele pe care le emite Guvernul, Preşedinţia, ministerele, alte autorităţi ş.a.m.d.

În funcţie de complexitatea actului respectiv, fie că este transmis numai pe material de hârtie, fie că e transmis şi în suport electronic pentru a fi transmis mai departe la Monitor, atunci când există o perioadă mai neaglomerată publicarea poate fi în câteva ore. Acum fiind final de an, poate dura şi o zi până la publicare, pentru că au fost foarte multe acte care au fost emise ieri, azi ş.a.m.d., dar să spui că cineva încearcă din conducerea Camerei să blocheze un astfel de act, e mult spus şi demonstrează rea-credinţă şi faptul că nu ştii cum funcţionează un anumit organism”, transmite Florin Iordache.

Începând cu data de 29-07-2018, Regia Autonomă Monitorul Oficial, care realizează serviciul public de editare și publicare a Monitorului Oficial al României, funcționează, potrivit Legii nr. 208/2018, sub autoritatea Camerei Deputaților.