Momente memorabile din cariera lui Kobe Bryant. Meciul de 81 de puncte, premiul Oscar, titlul din 2010

Kobe Bryant, decedat într-un accident de elicopter la doar 41 de ani, a fost unul dintre cei mai mari baschetbaliști din istorie. Un superstar din categoria celor care depășesc granițele sporturile în care au activat, poreclit Black Mamba pentru calitățile sale de marcator și abilitatea de a face diferența în momentele decisive ale marilor meciuri din NBA.

Și-a petrecut întrega carieră la o singură echipă, Los Angeles Lakers, fiind o emblemă a clubului la care au mai jucat legende precum Shaquille O’Neal, Magic Johnson, Kareem Abdul Jabbar sau Jerry West.

Cariera lui Kobe Bryant a inclus numeroase momente memorabile, care vor rămâne în istorie.

1. Meciul de 81 de puncte

Capodopera lui Kobe, reușită în partida cu Toronto Raptors câștigată de Lakers în ianuarie 2006. În istoria NBA, un singur jucător a dat mai multe puncte într-un meci – Wilt Chamberlain, 100 de puncte, în anii ’60.

2. 62 de puncte în doar trei sferturi

Cu doar câteva luni înaintea performanței senzaționale cu Raptors, Kobe a înscris 62 de puncte împotriva celor de la Dallas Mavericks. Mulți specialiști consideră această reușită mai importantă, în condițiile în care Kobe a dat cele 62 de puncte în doar 32 de minute. Lakers dominau atât de clar jocul încât antrenorul nu l-a mai folosit deloc în ultimul sfert al partidei.

3. Combinatia cu Shaq din finala Vestului cu Portland Trail Blazers

Alături de Shaquille O’Neal, Kobe Bryant a format unul dintre cele mai bune tandemuri din istoria baschetului. Cei doi au colaborat fabulos în finala Conferinței de Vest din 2000, pentru un alley-oop care a făcut diferența în meciul decisiv al seriei dintre Lakers și Portland Trail Blazers.

Kobe și Shaq au câștigat apoi trei titluri la rând în NBA, performanță ce a mai fost reușită doar de Boston Celtics și Chicago Bulls.

4. Titlul din 2010

După plecarea lui Shaq de la Lakers, Kobe și-a mai condus echipa spre două titluri consecutive în NBA, în 2009 și 2010. În ambele rânduri, a fost declarat MVP (cel mai bun jucător) al finalei.

În finala din 2010, Lakers au învins – în meci decisiv – marea rivală Boston Celtics.

5. Ultimul meci, autor a 60 de puncte

După 20 de ani petrecuți în elita baschetului, Kobe s-a retras în 2016, la 37 de ani. Black Mamba a uimit din nou pe toată lumea: deși fusese măcinat de accidentări pe final de carieră, a strălucit în meciul de adio, câștigat de Lakers la vizita lui Utah Jazz.

Clubul din Los Angeles i-a retras ambele numere, 8 si 24, purtate de-a lungul timpului.

6. Câștigarea premiului Oscar

Kobe Bryant a rămas un învingător și după retragerea ca jucător. Printre diversele proiecte în care s-a implicat s-a numărat și scurt-metrajul de animație Dear Basketball, bazat pe un poem în care Kobe și-a exprimat dragostea pentru baschet.

În 2018 filmul a fost recompensat cu premiul Oscar.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS