Confidenţialitate

Moment In Memoriam Ion Dichiseanu, la Serile Filmului Românesc

Cel de-al treilea Premiu de Excelenţă pentru întreaga carieră artistică acordat în cadrul celei de-a XII-a ediţii a Festivalului Serile Filmului Românesc a fost dedicat, post mortem, actorului Ion Dichiseanu, fiind înmânat, duminică seara, fiicei sale.

În cadrul Galei de închidere a ediţiei din acest an a Festivalului Serile Filmului Românesc a fost organizat spectacolul “Declaraţie de drag… de film” cu actorul Adrian Păduraru, din cadrul căruia nu au lipsit muzica, poezia şi momentele speciale.

Un astfel de moment a fost In Memoriam Ion Dichiseanu, ocazie cu care pe ecranul special amenajat în Piaţa Unirii au fost proiectate fragmente din spectacolele, filmele şi muzica interpretate de Ion Dichiseanu.

“Au făcut lucruri minunate în filmul românesc, în arta românească, în societatea românească. Nu mai sunt printre noi, în schimb au făcut un lucru care este inimaginabil. E o minune să îi întâlneşti într-o viaţă pe Amza Pellea, pe George Constantin, Draga Olteanu, Gheorghe Dinică, îi menţionez doar pe cei care s-au dus. Oameni datorită cărora unii ne-am făcut actori, datorită cărora unii am avut momente de fericire, de bucurie, momente în care căzuţi fiind ne-am ridicat şi am mers mai departe. Unul dintre oamenii pe care i-am cunoscut, admirat şi iubit pentru ceea ce a fost ca actor şi ca om este şi Ion Dichiseanu. Am apucat să jucăm un film împreună, un film regizat de Ioana (Dichiseanu – n.red)”, a spus actorul Adrian Păduraru.

Un alt moment a fost acordarea Premiului de Excelenţă pentru întreaga carieră In Memoriam Ion Dichiseanu.

“Anul acesta, lângă noi trebuia să fie şi Ion Dichiseanu. Era şi este o persoană iubită. El va primi un premiu in memoriam din păcate, dar şi din fericire, pentru că noi nu îi uităm pe cei care nu mai sunt printre noi. Un Premiu de Excelenţă pentru întreaga carieră artistică pentru Ion Dichiseanu. El ar fi trebuit să fie unul dintre invitaţii speciali de anul acesta de la SFR. Din nefericire l-am pierdut. Din fericire Ioana, fiica sa, este aici, printre noi”, a spus organizatorul festivalului, Andrei Giurgia, preşedintele asociaţiei ARTIS.

Premiul a fost înmânat fiicei marelui actor.

“Acest montaj este o surpriză deosebită pentru mine. M-a impresionat şi emoţionat foarte mult. Mi-au fost trezite nişte amintiri pe care cu siguranţă le voi avea toată viaţa. Sunt aici pentru a-i duce, sper, mai departe, numele cu grijă. După cum spunea, el a muncit cu sânge pentru a-şi face un asemenea nume. Şi-a iubit profesia, şi-a iubit publicul, iar ca om pot să vorbesc despre el până mâine dimineaţă şi încă un an. Ca om este, pentru mine este şi va fi toată viaţa nemuritor, la fel şi pentru public, prin prisma a ceea ce a lăsat în urmă. Pentru mine, ca fiică, a lăsat în urmă iubire. Şi vă mulţumesc!”, a mărturisit Ioana Dichiseanu.