Confidenţialitate

Moise Guran, la Medium Rare: “Oamenii simt nevoia să arate că au, că le merge bine, că îşi permit să umple farfuria”

Jurnalistul Moise Guran a fost invitatul din această săptămână la Medium Rare cu Adi Hădean, ediţie în care tema principală a fost risipa alimentară.

Datele statistice estimează la nivelul Uniunii Europene, între 2012-2014, totalul alimentelor irosite sau risipite, pe lanţul producţie- consumatorul final, este între 82 şi 114 milioane de tone anual.

România ocupă locul 9 în topul celor mai risipitoare ţări din UE, cu un procent de 2,55%, adică 2,2 milioane de tone de alimente pierdute în fiecare an, ceea ce înseamnă peste 6.000 de tone pe zi. Mai prost decât România stau însă ţări precum Marea Britanie, Olanda, Germania, Franţa, Polonia sau Belgia.

„Noi am trecut printr-o epocă şi încă mai suntem în ea, mă tem, de parvenitism. Oamenii simt nevoia să arate că au, că le merge bine, că îşi permit să umple farfuria.

După ce vom depăşi asta, probabil că vom reveni la acea educaţie de bun simţ care zice că pui în farfurie atât cât se poate mânca”, încearcă să-şi explice Moise Guran sursa acestei probleme în România.

Potrivit unei legi votate recent (Legea privind combaterea risipei alimentare), produsele alimentare din magazine care se apropie de termenul de expirare ar urma să nu mai ajungă la gunoi.

Legea privind combaterea risipei alimentare

Direcționarea alimentelor aflate aproape de expirarea datei se va face de către operatorii din sectorul agroalimentar prevăzuți în lege, acestora fiindu-le interzisă comercializarea în orice mod a alimentelor către alți operatori din sectorul alimentar sau direct consumatorului final, prevede actul normativ.

Potrivi actului normativ, asociațiile și fundațiile care funcționează în baza Ordonanței Guvernului 26/2000, precum și întreprinderile sociale care funcționează în baza Legii 219/2015, care devin operatori în sectorul agroalimentar, pot comercializa alimentele aflate aproape de expirarea datei — limită de consum dacă își desfășoară activitatea în domeniul asistenței sociale.

„Sigur va funcţiona şi la noi, asta în condiţiile în care nu cred ca există în Romania sistem mai bine organizat decât cel corporatist. Ceea ce face acest concept, adoptat şi de statul român, este doar să îi pună pe corporatiştii din marile lanţuri de magazine să îşi organizeze aprovizionarea, astfel încât să nu le rămână mâncare, iar dacă le rămâne să o folosească. Să o doneze acolo unde există lipsă de mâncare. Mi se pare decent şi civilizat”, declară Moise Guran în legătură cu adoptarea legii ce prevede risipa alimentară.

„Nu avem o educaţie, nu numai financiară, în general, de consum şi de management al resurselor familiale. Politicienii sunt exact la acelaşi nivel de educaţie cu poporul, din pacate.(…) Poporul vrea de toate, cât mai mult. Un popor care a stat mulţi ani în foamete şi se comportă ca atare, iar politicienii se prostituează făcând tot posibilul să îi dea poporului ceea ce vrea, chiar şi atunci când acesta greşeşte”, consideră jurnalistul.
Moise Guran încheie prin a preciza că singura soluţie este educaţia, acesta afirmând ca „nu există o altă cale, nu s-a inventat încă”.