Confidenţialitate

Legea privind combaterea risipei alimentare a fost adoptată

Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege care prevede combaterea risipei alimentare. Nerespectarea prevederilor noii legi duce la sancţiuni de până la 10.000 de lei.

Direcționarea alimentelor aflate aproape de expirarea datei se va face de către operatorii din sectorul agroalimentar prevăzuți în lege, acestora fiindu-le interzisă comercializarea în orice mod a alimentelor către alți operatori din sectorul alimentar sau direct consumatorului final, prevede actul normativ.

Potrivi actului normativ, asociațiile și fundațiile care funcționează în baza Ordonanței Guvernului 26/2000, precum și întreprinderile sociale care funcționează în baza Legii 219/2015, care devin operatori în sectorul agroalimentar, pot comercializa alimentele aflate aproape de expirarea datei — limită de consum dacă își desfășoară activitatea în domeniul asistenței sociale.

Datele statistice estimează la nivelul Uniunii Europene, între 2012-2014, totalul alimentelor irosite sau risipite, pe lanţul producţie- consumatorul final, este între 82 şi 114 milioane de tone anual.

România ocupă locul 9 în topul celor mai risipitoare ţări din UE, cu un procent de 2,55%, adică 2,2 milioane de tone de alimente pierdute în fiecare an, ceea ce înseamnă peste 6.000 de tone pe zi. Mai prost decât România stau însă ţări precum Marea Britanie, Olanda, Germania, Franţa, Polonia sau Belgia.