Confidenţialitate

Moise Guran: ”Există o singură situație în care timpul poate fi de partea unui om. Atunci când acesta e rănit”

”Există o singură situație în care timpul poate fi de partea unui om. Atunci când acesta e rănit. Dincolo de calitățile sale de mare vindecător, timpul este probabil cel mai mare dușman al omului, chiar dacă nu toți oamenii realizează asta.

Dar ce este timpul? Măsurat în secunde, minute, zile și ani care trec perfect egal, în realitate timpul este definit ca raport al unei măsuri fizice obiective, distanța, față de o măsură fizică destul de subiectivă – viteza. Pentru că fiecare dintre noi organic percepem diferit viteza, în mod inevitabil ajungem să percep foarte subiectiv și timpul.

V-ați gândit vreodată că fiecare secundă lasă o marcă, o amprentă, definitivă asupra fiecăruia dintre noi? În mod reflex și de cele mai multe ori inconștient, raportăm acestă secundă, la cea anterioară, aceste trei minute ale melodiei pe care tocmai ați ascultat-o la cele ale melodiei anterioare, timpul subiectiv al fiecăreia dintre melodii, variind în funcție de interesul sau plăcerea pe care v-a trezit în mod diferit fiecare dintre ele.

În realitate, percepția diferită, subiectivă, a timpului, are mai multă legătură cu experientele noastre acumulate, mai denumite și trecut – amintiri, regrete sau obsesii, dar și cu proiectele, visele și speranțele noastre, mai numite și planuri de viitor, sau tot obsesii. Da, obsesiile noastre sunt puntea între un trecut subiectiv și un viitor care e subiectiv inevitabil, iar obiectiv oricum dar numai inevitabil nu”, a spusținut Moise Guran, la începutul emisiunii Rock&Talk din această săptămână.