Confidenţialitate

Modificările aduse la ordonanța de urgență privind plafonarea prețurilor la energie creează mai mult haos, transmit analiștii | AUDIO

Una dintre prevederi se referă la prețul plafonat pentru familiile cu trei copii. Ajutorul se putea da prin ministerul Muncii, nu printr-o lege a energiei, spune președintele Asociației Energia Inteligentă.

Dumitru Chisăliță spune că va fi foarte complicat pentru furnizori să indentifice aceste familii:

„Familia, să spunem, are 3 copii, sunt la școală dar sunt crescuți de bunici, deci consumul se găsește în cu totul altă parte decât zona casei familiale. Deci sunt foarte multe elemente care fac ca această acțiune să fie efectiv inutilă într-o lege a energiei și ea ar fi trebuit rezolvată, stimulată, familiile acestea ajutate prin proiecte sociale derulate de Ministerul Familiei.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În formula adoptată de Senat vor beneficia de un preţ plafonat atât consumatorii casnici care în anul 2021 au avut un consum mediu lunar mai mic de 300 KWh, dar şi cei care, deşi anul trecut au avut un consum mediu lunar mai mare de această valoare, acum economisesc şi se încadrează în plafoanele stabilite, de până în 255 de kwh.

Acest lucru ar duce și la întârzierea facturilor pentru că sunt de facut ecuații complicate, subliniază Dumitru Chisăliță:

„Din păcate, toate sistemele pe care le vem în momentul de față că sunt discutate la modul teoretic și respectiv se vor implementa în lege va trebui să fie transpuse în diverse aplicații IT. Aceste aplicații IT, cu cât aplicatibilitatea legii este mai complicată cu atât va fi mai greu de realizat, mai greu de testat.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cea mai ușoară variantă este să se ia în calcul consumul actual din fiecare lună pentru stabilirea prețului plafonat. Clienții trebuie să învețe să-și trimită indexul la timp, este sfatul transmis de Dumitru Chisăliță:

„În momentul de față, o etapă superioară de a-i determina sau chiar de a condiționa acordarea unor anumite plafoane de anumite citiri care să fie transmise, cred că ar fi determinat un alt comportament al consumatorilor și eliminarea acestor probleme care vedem că apar din când în când în ceea ce privește citirile.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Varianta adoptată de senat merge acum în Camera Deputaților – unde lucrurile se pot schimba.

Citește și: Rabla pentru becuri: Aduci un bec vechi și primești un voucher de 200 de lei pentru a cumpăra un altul de tip LED, explică ministrul Mediului | AUDIO

Sursa foto: Shutterstock