Confidenţialitate

Modificarea Legii securității naționale, adoptată tacit de Camera Deputaților | AUDIO

Inițiativa PNL de modificare a Legii securității naționale, care prevede salvarea probelor obținute de SRI pe mandat de securitate națională, a fost adoptată tacit de Camera Deputaților.

Adoptarea tacită a inițiativei PNL a survenit în condițiile în care, de când a fost înregistrată la Parlament, în luna august, nu a intrat în dezbatere.

Propunerea urmează să fie transmisă Senatului, care este forul decizional în acest caz și unde este nevoie de dezbatere și vot pentru a fi adoptată.

În august anul acesta, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a depus un proiect de lege, alături de deputații liberali Cristina Trăilă şi Gabriel Andronache, prin care propune modificarea şi completare a Legii 51/1991 privind securitatea naţională a României.

Proiectul de lege prevede că interceptările pot fi mijloace de probă în procesul penal, cu condiţia ca prin lege să fie reglementată o procedură clară şi adecvată, care să permită verificarea efectivă a legalităţii lor, atât a mijlocului de probă, cât şi a procedeului probatoriu prin care au fost obţinute.

Inițiativa a venit după o decizie a Curții Constituționale de la începutul anului care spune că probele obținute de SRI pe mandat de securitate națională nu sunt valide în condițiile în care procedura de contestare a acestora nu este clară.

Până acum, în mai multe dosare penale au fost dispuse achitări, după ce instanțele au anulat probele obținute de SRI pe astfel de mandate de securitate națională.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Cristian Citre