Confidenţialitate

Modificarea legii Curții de Conturi, pe ordinea de zi a comisiilor din Senat. România poate pierde fonduri europene

O inițiativă extrem de criticată a social-democratului Daniel Zamfir, care vizează modificarea radicală a legii Curții de Conturi, se află pe ordinea de zi a Comisiei economice a Senatului.

Comisia Europeană a avertizat că, dacă proiectul va fi adoptat, România ar putea pierde toate fondurile europene.

Miza financiară a inițiativei legislative este uriașă: este vorba despre cele 18 miliarde de euro pe care România le are la dispoziție în actualul exercițiu bugetar al UE și pe care le-ar putea pierde.

Și asta pentru că modificările propuse subordonează politicului mecanismele de control a cheltuirii banilor publici, aflate la dispoziția Curții de Conturi.

Inițiativa îi dă președintelui Curții, numit politic, competența exclusivă de a sesiza procurorii în caz de nereguli și, de asemenea, limitează independența Autorității de Audit.

Luna trecută, Comisia Europeană a trimis o scrisoare oficială către guvernul de la București și către alte instituții în care avertizează că proiectul de lege inițiat de Daniel Zamfir poate duce la suspendarea tuturor programelor care implementează fondurile europene.

Mai mult, Executivul de la Bruxelles arată în scrisoare că ”orice limitare sau amenințare la adresa independenței Autorității de Audit ar influența capacitatea de a furniza Comisiei asigurările necesare legate de funcționarea eficientă a sistemului de management și control ale programelor co-finanțare din fonduri UE”.

Inițiatorul modificărilor, senatorul Daniel Zamfir, fost PNL, fost ALDE, actual PSD, s-a făcut remarcat până acum pentru alte proiecte care loveau radical în piața bancară și în alte sectoare economice, majoritatea respinse de Curtea Constituțională.

Inițiativa a fost adoptată deja tacit de Camera Deputaților, iar Senatul este forul decizional.