Confidenţialitate

Modificarea Codului de procedură penală, programată să intre la vot final în plenul Senatului

Modificarea Codului de procedură penală prin care se introduce obligativitatea pentru judecători de a motiva o decizie în aceeași zi în care o pronunță este programată să intre marți la vot final în plenul Senatului.

Inițiativa aparține PNL și USR PLUS și vine după o decizie în acest sens a Curții Constituționale.

Cea mai importantă modificare a Codului de procedură vizează obligativitatea judecătorilor de a pronunța sentința într-un proces penal în maximum 120 de zile de la încheierea dezbaterilor, dar și publicarea motivării în aceeași zi cu pronunțarea.

Propunerea inițială era de maximum 90 de zile, dar a fost majorată la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, după ce judecătorii au avertizat că termenul este prea strâns și instanțele vor fi supraaglomerate.

În prezent, codul de procedură penală prevede că decizia se pronunță în maximum 15 zile de la încheierea dezbaterilor, iar motivarea se publică în 30 de zile de la pronunțare. Au existat cazuri însă când motivarea unei decizii a întârziat chiar și mai mult de un an și jumătate.

Proiectul de modificare a codului de procedură vine după decizia Curții Constituționale de la începutul lunii trecute, potrivit căreia este necesar ca hotărârea judecătorească să fie motivată în fapt şi în drept la data pronunţării.