Confidenţialitate

Mobilizarea anunțată de Vladimir Putin ar viza mai mult de 300 de mii de oameni. Mulți au fost mobilizați chiar dacă nu au experiență militară | AUDIO

Prima mobilizare din Rusia după cel de-al Doilea Război Mondial ar viza mai mult de 300 de mii de oameni chemați la război, cât a anunțat Ministerul Apărării de la Moscova. Ziarul rusesesc independent scrie că Rusia urmărește să înroleze mai mult de un milion de oameni, în vreme ce activiștii ruși spun că e vorba despre o mobilizare 100%, nu parțială. Mărturii ale unor tineri pentru presa străină confirmă acest lucru.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Imaginile cu cei care pleacă la război sunt sfâșietoare: „Noi nu avem un prezent, despre ce fel de viitor vorbiți?”

Un copil plânge în timp ce își ia rămas bun de la tatăl lui care, alături de alți bărbați, așteapă să urce în autobuzul ce îi duce să lupte în Ucraina. Imaginile apărute pe rețeaua de socializare Telegram au fost verificate de jurnaliștii BBC și au fost filmate în orașul Staryi Oskol din regiunea Belgorod. Dar nu toți au acceptat să meargă la război.

În Daghestan, un bărbat îi spune unei femei venite cu ordinul de încorporare în armată că el nu merge la război.

„Luptați pentru viitorul copiilor voștri”, îi strigă femeia, iar cel care o înfruntă răspunde: „Noi nu avem un prezent, despre ce fel de viitor vorbiți?”.

 

BBC: Mulți au fost mobilizați, chiar dacă nu au experiență militară

Jurnaliștii prezintă cazul lui Serghei, un tânăr de 26 de ani, doctorand și lector la o importantă universitate din Rusia. El a primit ordin să se prezinte la un centru de recrutare chiar în noaptea dinaintea discursului lui Putin. Aștepta mâncarea comandată acasă, când două persoane au sunat la ușă și l-au pus să semneze documente militare.

„Îmi voi rupe o mână, un picior, voi merge la închisoare, dar nu la război”, a spus pentru BBC un bărbat din Kalingrad. În vreme ce alții încearcă să obțină adeverințe false de la medici că ar vrea probleme cu drogurile sau alte probleme medicale care nu le permit să lupte.

O mobilizare totală, nu parțială

Este o mobilizare 100%, au mărturisit pentru The Guardian reprezentanții Fundației „Free Buryatia”, care susțin că au informații despre cel puțin 3000 de siberieni care au primit ordin de încorporare și cei mai mulți dintre ei nu îndeplinesc condițiile anunțate de Moscova. Ba chiar unii dintre ei au fost chemați să lupte cu o zi înaintea discursului lui Vladimir Putin. Ziarul rusesc independent Novaya Gazeta Europe – care citează o sursă din administrația prezidențială – a scris că Rusia urmărește să înroleze în armată mai mult de 1 milion de persoane.

 

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Mai mulți prizonieri de război predați Ucrainei acuză că au fost „torturați brutal” cât au fost închiși de Rusia | AUDIO