Confidenţialitate

Moartea Reginei Elisabeta a II-a: Marea Britanie, în doliu timp de 12 zile. Regele Charles al III-lea deplânge decesul unui „suveran prețuit” și al unei „mame foarte iubite”

Marea Britanie este în doliu timp de 12 zile. Regina Elisabeta a II-a a murit la vârstă de 96 de ani, fiind succedată de Charles, fiul său cel mare, sub numele Charles al III-lea. Moștenitorul Coroanei a deplâns, într-un comunicat, moartea unui „suveran prețuit” și a unei „mame foarte iubite”.

Elisabeta a II-a a fost una dintre personalităţile marcante ale ultimilor 100 de ani, un simbol al datoriei civice și religioase, elegantă, înţeleaptă, amuzantă, iubită şi criticată, în acelaşi timp.

Joi la prânz, la apelul medicilor îngrijorați, membrii familiei regale s-au reunit la reședința reginei din Scoția întrucât starea suveranei s-a degradat rapid.

Săptămâna aceasta, la reședința din Scoția, într-un exemplu de respectare a datoriei, regina a fost prezentă la predarea de ștafetă guvernamentală; i-a încredințat noului premier, Liz Truss, mandatul de formare a cabinetului.

La ceremonie, Elisabeta a II-a a apărut sprijinită în baston, dar zâmbitoare. Într-un discurs susținut în Downing Street, Liz Truss i-a adus un omagiu răposatei regine, pe care a descris-o drept o „stânca” pe care s-a construit o Mare Britanie modernă.

„Un șoc imens pentru națiune și lume” a spus șefa guvernului de la Londra, referindu-se la decesul suveranei britanice.

În semn de solidaritate, mulți dintre supuși s-au adunat în jurul domeniului, dar și la porțile Palatului Buckingham din Londra.

O româncă stabilită la Londra a povestit la Europa FM cum au primit britanicii vestea morții reginei:

„Mă întorceam de la muncă în mașină, coborâsem pe autostradă și eram pe un drum pe două benzi unde viteza este destul de mare, lumea se grăbea acasă și, la un moment dat pe radio s-a oprit muzica și s-a dat anunțul că regina a murit și toate radiorurile au schimbat pe știrea națională, unde schimbai era același mesaj și vedeai mașinile cum încetineau. Deci toate mașinile au încetinit și toată șumea asculta același lucru. N-ai cum să nu te impresioneze acest mesaj indiferent că ești sau nu cetățean. Ajungând acasă, vecinul meu care este britanic era destul de trist și puteai să vezi așa că toată lumea a aflat și era impresionată de lucrul ăsta.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Suverana va fi înmormântată alături de ducele Phillip, care a murit anul trecut.

În vârstă de 73 de ani, Regele Charles al III-lea se va întoarce, astăzi, la Londra. Fiul său cel mare, William, devine în mod oficial moșternitor al tronului.

Într-o primă declarație făcută în calitate de monarh al Marii Britanii regele Charles a transmis că pierderea Suveranei va fi profund simţită în toată ţara, în teritoriile britanice şi Commonwealth, dar şi de către numneroşi oameni din întreaga lume.

Cancelariile lumii au omagiat-o într-un val de mesaje pe Elisabeta a II-a. La București, președintele Klaus Iohannis a descris-o drept “un simbol excepţional al loialităţii şi al angajamentului faţă de serviciul public”.

Casa Regală a României a transmis condoleanțe. Reamintim că Regele Mihai era verișor al Elisabetei.

Citește și: Momentele marcante din viața Reginei Elisabeta a II-a | AUDIO

Foto: Shutterstock