Confidenţialitate

Misiunea pompierilor români din Franța s-a încheiat. Francezii le-au mulțumit salvatorilor pentru efortul depus la stingerea incendiilor

Cei 77 de pompieri români care au mers în Franța pentru a ajuta la stingerea incendiilor se vor întoarce în țară. La plecare, locuitorii din zonele afectatea de incendiu le-au mulțimut pentru tot efortul depus în ultima săptămână.

Pompierii români au plecat spre sud-vestul Franței, regiunea cea mai grea încercată de incendiile de vegetație, săptămâna trecută.

În total, 77 de salvatori români au mers în Hexagon. Șeful echipei de acolo, colonelul Cristian Buhăianu, spunea recent la Europa FM că nu a mai văzut niciodată asemenea incendii:

„Nu, niciodată, deși avem și am o experiență destul de vastă în stingerea incendiilor de pădure. Aici există o specificitate a incendiilor de pini și de o asemenea amploare nu, este prima dată iar suportul logistic și tot ce am văzut aici este impresionant (…). Din ce am înțeles de la colegii francezi, până să venim noi au avut mici entorse sau mici zone în care au venit aburii pe anumite părți ale corpului, dar nu sunt probleme deosebite nici în rândul lor nici în rândul nostru.”

Misiunile pompierilor români au constat în identificarea și lichidarea focarelor ascunse, precum și protejarea locuințelor aflate în vecinătate, de posibile alte focare existente.

La plecare, locuitorii din zonă și-au arătat aprecierea pentru efortul depus de salvatori. O fetiță a ținut în mâini o pancartă pe care era scris cuvântul „Mulțumesc”.

O parte din pompieri vor reveni în țară cu o aeronavă a Ministerului Apărării Naționale, iar ceilalți salvatori, împreună cu tehnica de intervenție, vor ajunge pe cale terestră.

Ajutorul pe care România l-a acordat autorităților franceze a fost în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul de la Paris prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

Citește și: Șeful pompierilor români trimiși în Franța: „N-am mai întânit un așa incendiu, oamenii nu știau că le-am salvat casele, ne mulțumeau plângând”

Foto: Colaj Facebook / IGSU