Confidenţialitate

Mirel Rădoi nu va mai continua la naționala de fotbal

Selecţionerul Mirel Rădoi a anunţat, duminică seara, că nu va mai continua la conducerea primei reprezentative după ratarea calificării la barajul pentru Cupa Mondială din 2022.

La finalul partidei cu Liechtenstein, câştigat de naţionala României cu 2-0, antrenorul a mărturisit că pentru el campania de calificare la CM 2022 a fost un eşec.

“Am avut ceva speranţe la golul de 1-1 din Macedonia de Nord, dar erau şanse foarte mici. Important este până la urmă felul în care ne-am prezentat noi, chiar dacă am întâlnit o echipă slabă. În concluzie, dacă stau să mă gândesc, îmi menţin declaraţia, este un eşec această campanie pentru mine, pentru jucători cred că este un plus faţă de campania trecută. S-a făcut acest schimb de generaţii, din punctul ăsta de vedere cred că se creează o mică emulaţie şi cred că trebuie să continuăm lucrurile treaptă cu treaptă, dar numai în sus. Sunt multe lucruri pozitive, dar cel mai negativ este cel că nu ne-am calificat de pe locul doi. În mai multe meciuri am reuşit să ne punem amprenta, s-a reuşit şi acest schimb de generaţii”, a declarat tehnicianul la ProX.

“Emoţii nu am avut, mai mare moţii am avut de la partida cealaltă. La noi era o problemă când vom marca, era foarte greu să primim gol. Sunt bucuros că băieţii au răspuns bine, chiar dacă este o doză mare de dezamăgire după partida cu Islanda”, a adăugat el.

“Decizia de a nu continua era luată chiar dacă rămânea 1-1 în Macedonia de Nord (n.r. meciul Macedonia de Nord – Islanda s-a încheiat cu scorul de 3-1) şi noi terminam pe locul doi. Nu mai pot fi convins de cineva să revin, am luat decizia. Nu mi-a fost uşor, le-am comunicat-o şi băieţilor. Nu se pune problema că nu a contat faptul că m-au rugat jucătorii să rămân, dar decizia o luasem dinainte”, a adăugat selecţionerul.

Mirel Rădoi şi-a exprimat încrederea că naţionala României va reuşi calificări la următoarele campanii pentru europene sau mondiale.

“Sper ca lucrurile să continue altfel, sunt jucători tineri care au foame de rezultate, au încercat să practice un joc spectaculos, din punctul ăsta de vedere cred că ar trebui să îi susţinem. Pentru că aşa cum îi vom creşte aşa e vom avea”, a mai spus antrenorul.

Mirel Rădoi susţine că oficialii Federaţiei Române de Fotbal ar trebui să îi ofere următorului selecţioner un contract pe o perioadă mai lungă.

“Dacă acest contract era de la bun început pe o perioadă mai lungă poate lucrurile ar fi stat altfel. Dar ştiind de această perioadă, m-am setat oarecum singur, asta e perioada şi s-a terminat. Asta a fost durata contractului, eu m-am concentrat pe ea. Eu cred că următorului selecţioner trebuie să îi se ofere un contract pe o perioadă mai lungă. Sper că viitorul la echipa naţională să fie pe termen mediu sau lung, să nu mai fie pe pe termen scurt. Aşa văd eu lucrurile. Dacă vor fi convocaţi în mare aceiaşi jucători, indiferent cine va veni selecţioner, va trebui să abordeze jocurile de această manieră. Pentru că profilul jucătorilor este acesta. Dacă va convoca alţi jucători, atunci poate avea şi o altă idee de joc”, a explicat Rădoi.

Antrenorul Mirel Rădoi (40 de ani) a preluat funcţia de selecţioner al primei reprezentative a României la 26 noiembrie 2019, post rămas vacant după plecarea lui Cosmin Contra.

Naţionala de fotbal a României a învins reprezentativa Liechtensteinului cu scorul de 2-0 (1-0), duminică seara, la Vaduz, în Grupa J a preliminariilor Cupei Mondiale din 2022, însă a ratat calificarea la barajul pentru turneul final din Qatar.

Pentru a se califica la baraj, naţionala României avea nevoie ca în cealaltă partidă din grupă, Macedonia de Nord să nu câştige în faţa Islandei, însă meciul s-a încheiat cu scorul de 3-1.

În clasamentul final, Germania a ocupat primul loc, cu 27 puncte, urmată de Macedonia de Nord, 18 puncte, România, 17 puncte, Armenia, 12 puncte, Islanda, 9 puncte, Liechtenstein, 1 punct.

Câştigătoarele grupelor preliminare se califică direct la turneul final din Qatar. Formaţiile clasate pe locurile secunde şi cele mai bune două echipe necalificate din Liga Naţiunilor 2020-2021 vor juca baraje în urma cărora alte trei formaţii vor obţine biletele pentru CM 2022.

România nu s-a mai calificat la o Cupă Mondială din 1998.