Confidenţialitate

Mircea Băsescu, fratele fostului președinte, află luni dacă va fi eliberat din închisoare

Tribunalul Constanța urmează să judece contestația pe care DNA a făcut-o după ce Judecătoria Medgidia a aprobat eliberarea condiționată a lui Mircea Băsescu. Decizia pe care instanța urmează să o ia luni, 4 septembrie, va fi definitivă.

Condamnat la 4 ani de închisoare pentru trafic de influență, Mircea Băsescu este încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă din 16 iunie 2016. Timp de un an, fusese judecat în stare de arest preventiv.

Având și vârsta de peste 60 de ani, îndeplinea fracția prevăzută de lege pentru a fi eliberat condiționat încă de anul trecut, au susținut avocații condamnatului. Fapt confirmat și de Comisia de liberări condiționate din penitenciar care, de trei ori, în noiembrie 2016, februarie și iulie 2017, a cerut, iar Judecătoria Medgidia a admis liberarea condiționată a lui Mircea Băsescu.

Toate cele trei decizii de eliberare au fost contestate, pe rând, de procurorii DNA. Primele două contestații au fost admise de  Tribunalul Constanța și Mircea Băsescu a rămas în închisoare.

În 10 august, DNA a contestat și a treia decizie de eliberare pe motiv că “nu este probată suficient capacitatea condamnatului  de a se reintegra în societate”. Apărătorii lui Mircea Băsescu spun însă că DNA nu a adus niciodată vreo probă care să dovedească faptul că Mircea Băsescu nu întrunește criteriile de eliberare. Argumentele părților, pro sau contra eliberare, vor fi cantarite, din nou, de magistratii Tribunalului Constanța. Decizia lor va fi definitivă.