Confidenţialitate

Minutul de Sănătate: Obezitatea – o cauză a îmbătrânirii accelerate a ficatului | AUDIO

O echipă de geneticieni de la Universitatea din California a dezvoltat un așa-numit „ceas al îmbătrânirii” – un instrument care – susțin specialiștii – poate indica cu precizie vârsta biologică pentru o serie de organe, țesuturi și celule. Astfel, experții au descoperit o legătură între obezitate și îmbătrânirea accelerată a ficatului.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, au evaluat aproape 1.200 de probe de țesuturi umane, dintre care 140 au fost probe de ficat. Echipa a evidențiat, de asemenea, indicele de greutate, cel de înălțime și cel de masă corporală în cazul persoanelor de la care au fost luate probele.

Geneticienii au descoperit că, pentru fiecare 10 unități suplimentare ale indicelui de masă corporală, vârsta biologică a ficatului a crescut cu 3,3 ani.

De exemplu, o femeie care are 1,65 metri în înălțime și 63,5 kilograme ar avea un indice de masă corporală de 23,3. O femeie de aceeași înălțime, care are o greutate de 91 de kilograme, ar avea un indice de masă corporală de 33,3, ceea ce înseamnă că ficatul ei ar fi cu peste 3 ani mai bătrân decât cel al femeii cu o greutate mult mai mică.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.