Confidenţialitate

Minutul de sănătate: Nutriție adecvată pentru articulații sănătoase

O dietă echilibrată nu numai că este necesară pentru starea noastră de bine generală, dar este esențială pentru sănătatea cartilajelor. Un cartilaj puternic și elastic ne ajută la mobilitate în viața de zi cu zi, precum și în desfășurarea activităților sportive.

Pe lângă mișcare, aprovizionarea corectă a corpului cu nutrienții potriviți este foarte importantă. Deoarece cartilajul nu are vase de sânge și, prin urmare, nu poate fi alimentat cu substanțe nutritive, nutrienții intră în cartilaj prin lichidul sinovial. Alimentarea cu substanțe nutritive este stimulată mai ales atunci când articulațiile se mișcă.

O dietă echilibrată, bogată în cereale integrale și multe fructe și legume proaspete are un efect pozitiv asupra articulațiilor noastre. De asemenea, o influență favorabilă au și grăsimile nesaturate, precum uleiul de măsline.

În special Vitamina C, dar și Zincul, Cuprul și Seleniul sunt cunoscute ca substanțe nutritive care au un efect benefic asupra sistemului nostru musculo-scheletic. O dieta bine echilibrată păstrează elasticitatea cartilajului și contribuie la bunăstarea întregului organism.
Odată ce încep să apară semnele de uzură a articulațiilor din cauza vârstei, este extrem de important să ne asigurăm că facem suficientă mișcare, dar și că dieta noastră este echilibrată și bogată în vitamine.

Alimentele bogate în grăsimi animale, precum mezelurile, în special bacon sau prea multe proteine animale ar trebui să fie consumate ocazional. Pe lângă o dietă sănătoasă, și hidratarea corespunzătoare este extrem de importantă. Consumați cel puțin 2 litri de apă pe zi sau ceaiuri din plante sau fructe de pădure.

O alimentație corectă și exercițiile fizice regulate, efectuate constant, ajută la reducerea obezității și astfel, la menținerea sănătății și mobilității articulațiilor. Chiar și o reducere a greutății cu 5% poate îmbunătăți funcția articulară, mobilitatea și ne poate scăpa de durere, deoarece fiecare kilogram în plus (pe baza greutății corporale) încarcă oasele de trei ori mai mult.

Și stilul de viață pe care îl avem poate influența sănătatea articulațiilor noastre. Dacă obișnuiți să fumați, ar trebui să încercați să renunțați la acest obicei dăunător, deoarece reduce rezerva de oxigen, inclusiv pe cel stocat în cartilaj și articulații.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.