Minutul de Sănătate: Importanța Vitaminei D pentru imunitate

Imensa importanță a Vitaminei D pentru imunitate nu poate fi pusă sub îndoială. Oasele noastre sunt la fel de dependente de sistemul imunitar ca orice alte sisteme sau celule.
Vitamina D este produsă de organism în mod natural atunci când pielea este expusă la soare; de aceea, adesea, e denumită „vitamina solară”.

Ea are un rol cheie în sănătatea noastră:
• Pentru sistemul imunitar
• Pentru sănătatea oaselor
• Pentru mușchi.
Vitamina D poate contribui semnificativ la funcționarea sistemului imunitar. În cantități suficiente, poate mobiliza apărarea organismului și poate lupta cu germenii nedoriți.
Dat fiind faptul că ajută la absorbția Calciului în oase și dinți, vitamina D este extrem de importantă pentru sănătatea oaselor.
Această vitamină susține performanța musculară, dar și capacitatea de coordonare a mușchilor – ceea ce este esențial pentru un mers sigur.
Capacitatea organismului de a produce Vitamina D scade odată cu vârsta. Se presupune că la 70 de ani aceasta este de doar 25% din sinteza proprie a vitaminei D.
Pe de altă parte, persoanele cu pielea mai închisă la culoare sintetizează mai puțină Vitamina D decât cele cu pielea mai deschisă, deoarece au un conținut mai mare de melanină, care absoarbe mai mult radiațiile UV.

Doar câteva alimente conțin Vitamina D în cantități relevante. De exemplu, pentru a atinge cantitatea zilnică recomandată pentru adulți, de 800 de unități internaționale, ar trebui consumate zilnic 150 g de somon sau alt pește gras.

Aproximativ 90% din cantitatea necesară este acoperită de sinteza proprie a pielii. Dacă organismul nu produce suficientă Vitamina D, suplimentele alimentare sunt o alternativă ideală pentru reglarea echilibrului de Vitamina D.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.