Confidenţialitate

Minutul de sănătate: Factorii care favorizează apariția durerii în gât

Un factor de foarte mare actualitate și care are încă o largă raspândire printre noi este fumatul.

În fumul de țigară inhalat se află 4.000 (patru mii) de substanțe chimice potențial periculoase, între care: gudron, monoxid de carbon, oxizi de nitrogen, cianură de hidrogen și amoniac. Acestea usucă interiorul cavitații bucale și al gâtului.

Și ca un efect de domino, gâtul uscat și iritat provoacă tuse iritativă.

Efectele nocive ale acestor substanțe pot fi contracarate de o barieră cu efect de hidratare, ce poate fi asigurată de mucilagiile conținute în comprimatele gumate pentru supt care conțin lichen de piatră. Aceste mucilagii, cu structura similară cu cea a mucusului, se găsesc în proporție de 70% în lichenul de piatră.

Ca și mucusul natural, lichenul de piatră îmbracă suprafețele expuse la substanțe dăunătore și le protejează de deshidratare și de atacul produs de noxe industriale sau de fumat. Iar filmul protector ține la distanță atacul microbian.

În plus, simptomele manifestate în afecțiuni ale tractului respirator pot fi ameliorate de extractul de măceșe, un puternic antioxidant, care contribuie și la creșterea imunității.

Fructele de măceșe pot conține până la de 60 de ori mai multă vitamina C decât citricele. De aceea, extractul de măceșe se găsește în comprimatele gumate pentru supt alături de lichenul de piatră și nalba de gradină, rezultând un efect de hidratare a gâtului iritat și de întărire a sistemului imunitar, pentru o protecție cât mai bună împotriva noxelor emise de fumul de țigară.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.