Confidenţialitate

Minutul de Sănătate: Colecistita | AUDIO

Vezica biliară, denumită şi colecist, este un organ mic, situat sub ficat, care are un lichid digestiv (bila), ce se eliberează în intestinul subțire. Colecistita reprezintă inflamația vezicii biliare, calculii biliari (sau pietrele) fiind principala cauză.

Aceștia se formează în interiorul vezicii biliare, îngreunează eliminarea bilei şi conduc la apariția inflamației şi A durerii. Obezitatea, vârsta înaintată și hiperlipidemia sunt factori de risc pentru apariția colecistitei.

Dacă este lăsată netratată, colecistita poate duce la complicații grave care vă pot pune viața în pericol, cum ar fi ruptura vezicii biliare. Tratamentul pentru colecistită implică adesea îndepărtarea vezicii biliare.

Simptomele apar de regulă rapid și presupun dureri puternice pe partea dreaptă, sub coaste. De asemenea, pot apărea greața, vărsăturile și febra. Prezența calculilor biliari se diagnostichează cu ajutorul ecografului. Colecistita se poate complica, apărând perforația sau septicemia. De aceea, nu întârziați vizita la medic!

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.