Confidenţialitate

Minutul de sănătate: Ce sunt bacteriile benefice și care este rolul lor în organism? | AUDIO

Tractul intestinal al fiecăruia dintre noi este populat și străbătut de sute de miliarde de microorganisme de mai multe tipuri: bacterii, fungi, virusuri și alți agenți patogeni.

Există peste 500 de specii de bacterii, unele dintre ele benefice organismului uman – precum Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei sau Bifidobacterium Lactis – considerate “prietenoase ” și numite “probiotice”, în timp ce altele sunt nedorite pentru că pot dauna organismului, adesea numite “daunatoare”, așa cum sunt E. Coli sau Staphyllococcus aureus.

Bacteriile “negative” sunt ținute sub control de catre cele benefice, deoarece nu le permit să se înmulțească sau să părăsească tubul digestiv și să ajungă în sânge.
Experții în digestie consideră că flora este echilibrată atât timp cât ponderea microorganismelor dăunătoare nu depășește 15%.

Problemele apar când echilibrul este perturbat în favoarea agenților patogeni. Acest dezechilibru poate fi corectat prin consumarea unor anumite alimente bogate în probiotice sau prin aportul de suplimente alimentare cu probiotice.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.