Confidenţialitate

Minutul de sănătate: Care este legătura între vitamina D3 și sistemul muscular și osos al copiilor? | AUDIO

Numită și “vitamina antirahitică” sau “vitamina Soarelui”- deoarece este produsă de organism ca răspuns la lumina Soarelui -, vitamina D3 contribuie la absorbția normală a calciului și fosforului din alimente, fiind esențială pentru rezistența oaselor. Lipsa vitaminei D3 la copii reprezintă cauza principală pentru apariția rahitismului, boală în care țesutul osos este mineralizat insuficient, fapt ce are ca rezultat oasele moi și deformările osoase.

Peste 20% dintre copiii mici din țara noastră sunt diagnosticați cu rahitism, afecțiune cauzată de carența vitaminei D3 în organism. Ea reprezintă un nutrient esențial pentru fixarea calciului în oase și, implicit, pentru creșterea și dezvoltarea sistemului osos la copii. În lipsa ei, calciul este eliminat de rinichi. De aceea, administrarea vitaminei D3 se recomandă încă din primele zile de viață ale bebelușului. Vitamina D3 contribuie la menținerea sănătății dinților, a sistemului osos și a funcției normale a sistemului muscular. Previne spasmele musculare și oferă rezistență mușchilor.

Cea mai bună sursă alimentară de vitamina D3 este uleiul de pește, în special uleiul de ficat de cod, alte surse fiind peștele gras, laptele, iaurtul, brânzeturile și ficatul de vită.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.