Confidenţialitate

Minutul de sănătate: Care este legătura între vitamina D3 și sistemul imunitar al copiilor? | AUDIO

Cercetările au arătat că aportul adecvat de vitamina D3 ajută la activarea celulelor B și T ale sistemului  imunitar și la producerea unor compuși cu acțiune antimicrobiană, în cazul unei infecții.  Când nivelul de vitamina D3 este scăzut, acești compuși nu se mai pot sintetiza.  Așa se poate explica de ce incidența gripei și a infecțiilor la nivelul tractului respirator superior este mai crescută în perioada iernii și în cazul copiilor cu rahitism.

Există studii clinice care au evidențiat  faptul că vitamina D3 administrată copiilor sub 5 ani poate avea un efect benefic în prevenirea pneumoniei recurente.

Lipsa vitaminei D3 crește riscul de apariție a bolilor autoimune.  Studiile au arătat că bebelușii cu deficit de vitamina D3 sunt mult mai predispuși la infecții ale tractului respirator inferior. Totodată, s-a constatat că pentru mamele al căror aport de vitamina D3 în timpul sarcinii a fost ridicat, probabilitatea copiilor de a dezvolta probleme de tip respirație șuierătoare a fost redusă cu 61%. În privința manifestărilor alergice, studiile au arătat că suplimentarea cu vitamina D3 conduce la sinteza la nivel cutanat a unor compuși cu acțiune antimicrobiană și la susținerea procesului de refacere a pielii.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.