Confidenţialitate

HUNEDOARA: Programul de vizitare a Cetății Deva se modifică de la 1 Mai

Programul de vizitare a Cetății Deva va fi modificat începând de luni, 1 mai.  Astfel, în perioada 1 mai – 30 septembrie 2017, Cetatea poate fi vizitată zilnic, între orele 9.00-21.00. După același program va funcționa și telecabina care facilitează accesul pe monument.
Tarifele pentru telecabină:
– tarif adulţi pentru o călătorie urcat sau coborât – 6 lei (10 lei urcat şi coborât);
– tarif copii, elevi, studenţi, pensionari pentru o călătorie urcat sau coborât – 3 lei (5 lei urcat şi coborât).
Veteranii de război, persoanele cu dizabilități și copiii instituționalizați au acces gratuit.

Accesul pe Cetatea Deva se poate face pe jos, pe la Poarta 1, sau cu telecabina. Ultimele curse ale telecabinei vor avea loc la ora 20.30 (urcare) și 20.50 (coborâre). Ultima intrare pe Poarta 1 va avea loc la ora 20.30. Poarta 1 se închide la ora 21.00.

Despre Cetatea Devei

Cetatea Devei a fost reabilitată cu fonduri europene și de la bugetul local. Valoarea totală a investiției s-a ridicat la aproape 38,5 milioane de lei. Lucrările au fost finalizate în urmă cu un an.

Cetatea de la Deva a fost atestată în anul 1269, când Regele Ștefan al Ungariei, duce al Transilvaniei, a amintit de fortăreață într-o scrisoare trimisă comitelui din Câlnic. Cetatea este situată pe culmea unui deal conic, de origine vulcanică, la circa 371 de metri înălțime. Dealul a fost un loc căutat încă din preistorie. Apoi, dacii, romani și regii maghiari au ridicat acolo fortificații.

În anul 1307, în Cetate este închis regele Otto al Ungariei. În anul 1453, Ioan (Iancu) de Hunedoara primește ca danie Cetatea Devei. O sută de ani mai târziu, Cetatea a fost cucerită de turci și dăruita reginei Isabela a Ungariei. În anul 1600, Mihai Viteazu trece prin Deva în drum spre Praga, unde încerca să obțină sprijin împotriva turcilor din partea împăratului Rudolf. Nobilii maghiari trag cu tunul din Cetate asupra lui Mihai Viteazu și a însoțitorilor săi („Din cetatea Devei îndreptară tunurile asupra mea și înecară în Mureș mai mult dintre ai mei”).

În 1721, Cetatea Devei este ocupată de țăranii răsculați din Dobra, iar în 1784, în timpul răscoalei conduse de Horia, Cloșca și Crișan, nobilii din Cetate sunt atacați de tăranii răsculați. În anul 1817, Cetatea este restaurată, pentru ca în 19 august 1849, o explozie a depozitului de muniție să o distrugă.