Confidenţialitate

Ministrul Vela: Se suspendă activitatea în restaurante, cafenele și alte localuri publice | VIDEO

Ministrul Internelor a anunţat, marți seara, noi măsuri adoptate în cadrul eforturilor depuse în încercarea de a gestiona criza generată de noul coronavirus.

Potrivit lui Marcel Vela, prin ordin militar, se suspendă activitatea de servire și consum a produselor alimentare la restaurante, cafenele sau alte localuri publice.

Este permisă organizarea de către aceste unități economice de profil a activităților de comercializare a produselor alimentare, băuturilor, care nu presupun rămânerea clienților în spații precum cele de tip drive-in, room service sau livrare la client.

O altă decizie se referă la suspendarea tuturor activităților culturale, religoase, sportive, științifice, de divertisment, jocuri de noroc, tratament, îngrijire personală realizate în spații închise.

Zborurile spre şi dinspre Spania de pe toate aeroporturile din ţară sunt suspendate pentru 14 zile. Măsura intră în vigoare miercuri, la ora 18.

La declarații au participat și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat.

Principalele declarații ale ministrului Marcel Vela:

 • Vă aducem la cunoștință: se suspendă activitatea de servire și consum a produselor alimentare și băuturilor, organizată de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice.
 • Este permisă organizarea de către aceste unități economice de profil a activităților de comercializare a produselor alimentare, băuturilor, care nu presupun rămânerea clienților în spații precum cele de tip drive in, room service sau livrare la client.
 • O altă decizie se referă la suspendarea tuturor activităților culturale, religoase, sportive, științifice, de divertisment, jocuri de noroc, tratament, îngrijire personală realizate în spații închise.
 • Interzice organizarea oricărui eveniment cu peste 100 de persoane în spații închise. Organizatorii evenimentelor din spații deschise cu max 100 de persoane sunt obligați să dispună măsuri pentru distanța de minim un metru.
 • Totodată am decis cu privire la transportul de marfă că toți conducătorii autovehiculelor de transport marfă peste 3,5 tone au obligația ca în punctul de trecere să aibă mijloace de protecție ca desinfectant, mănuși, mască și să prezinte documente cu traseul.

Principalele declarații ale secretarului de stat Bogdan Despescu:

 • Structurile de poliție locală sunt coordonate de IPJ-uri, efectivele sprijină poliția națională.
 • La nivel național sunt echipe mixte de cercetare și documentare și sunt accentuate verificările privind condițiile de izolare, corectitudinea informațiilor prezentate de cetățeni și alte măsuri.
 • Parchetul și Poliția au organizat în comun programul pentru a fi în măsură să asigurăm un răspuns operativ și ferm.
 • Se pot aplica pedepse până la maximul special și chiar adăuga un spor de pana la 2 ani închisoare. A fost întărită prezenta în stradă a structurilor. Dispozitivul de polițiști de frontieră e suplimentat, sunt înăsprite măsurile.

Principalele declarații ale secretarului de stat Raed Arafat:

 • Am emis mai multe ordine care privesc următoarele aspecte.
 • Primul ordin prevede măsuri de redistribuire a medicilor rezidenți, studenți și elevi în sprijinul personalului medical din spitale și servicii de urgență.
 • De mâine rezidenții de la medicină de urgență, boli infecțioase se vor prezenta la centrele de îndrumare pentru includerea în secțiile și gărzile în specialitatea lor.
 • Vor practica exact domeniul pentru care se specializează. Cei în medicină internă și de familie întrerup stagiile și se vor prezenta la DSP pentru repartizare la ambulanță, primiri urgență și secții de spital.
 • Rezidenții din alte centre decât cele de îndrumare se vor prezenta la responsabilii de rezidențiat pentru repartizare. Rezidenții din alte specialități vor fi luați în evidență pentru a fi repartizați. În localitățile cu mai multe spitale se ține cont de nevoile fiecărei unități
 • Programul de pregătire pentru medicină de urgență va fi suspendat.
 • La nivelul fiecărui centru universitar, vor fi recrutați studenți începând cu anul 4 pentru voluntariat în camerele de gardă
 • Recrutări similare se vor face în fiecare județ cu postiliceale începând cu elevi din anul II.
 • Comitetele județene se vor asigura de cazare și hrană pentru studenți.

Numărul infecțiilor cu coronavirus de pe teritoriul României a urcat la 217.

Ieri, președintele a prezentat măsurile care vor fi aplicate gradual de autorități, ca urmare a decretării stării de urgență pentru 30 de zile.

Măsurile curprinse în acest decret pot fi consultate AICI

În această perioadă este de așteptat să fie adaptat programul de guvernare. Premierul Ludovic Orban a anunțat duminică faptul că există pregătit un plan de măsuri economice care să vină în întâmpinarea firmelor afectate direct din industria hotelieră sau de transporturi.