Confidenţialitate

Ministrul Turcan anunţă reevaluarea ”sporului de risc şi suprasolicitare neuropsihică”

Ministrul Muncii declară că unele sporuri acordate bugetarilor trebuie evaluate în viitoarea lege a salarizării.

”Sporul de risc şi suprasolicitare neuropsihică (…) sunt categorii profesionale care îl consideră necesar, dar el este extrem de disproporţionat. Un magistrat are un salariu de bază de 29.269, cu un spor de solicitare neuropsihică de 5.660, în timp ce un medic are un salariu de bază de 15.256 şi un spor de solicitare neuropsihică de 2.300 de lei. Vom evalua acest spor!”, a explicat Raluca Turcan, miercuri seară, la Antena 3.
Potrivit ministrului, acest spor le este acordat și angajaţilor din învățământ, sistem pentru care este nevoie, însă, de creşterea grilei de salarizare, întrucât aceasta a rămas ”mult în urma altor categorii profesionale”.
”Sporul de confidenţialitate (…) sunt anumiţi inspectori care au salariile de bază între 6.000 şi 9.000 de lei, iar sporurile de confidenţialitate între 600 şi 1.400 de lei pe lună, în condiţiile în care prin lege ei sunt obligaţi să respecte condiţiile de confidenţialitate. Din punctul nostru de vedere, acest spor ar trebui să dispară”, a adăugat Raluca Turcan.
Cât priveşte sporul pentru lucrul pe calculator, ministrul a spus că acesta ”nu îşi are rostul”.

Raluca Turcan admite că există şi categorii profesionale ”care au nevoie de sporuri”, iar evaluarea acestora trebuie să se facă cu “prudenţă”.