Ministrul Sănătății vine în fața deputaților pentru a discuta Legea Prevenției

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaş-Cadariu, a fost chemat, luni, de la ora 17.00, în fața Camerei Deputaților, la ”Ora Guvernului”, unde se va dezbate Legea prevenției.

Solicitarea a fost făcută de grupul PSD din Camera Deputaților, care a cerut un punct de vedere și din partea Guvernului pe această lege.

Liderii PSD au criticat inițiativa legislativă a PNL, în special prin vocea președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea care consideră că

”E inuman ca, după ce ai cotizat o viață la sistemul de sănătate, să fii obligat să îți plătești tratamentul.”

La rândul lor, liberalii au reacționat prin vocea fostului ministru al Sănătății, Eugen Nicolăescu, și a copreședintelui Alina Gorghiu.

„Noi am considerat că prevenţia este o necesitate, este o acţiune utilă şi mai ales este o dorinţă a cetăţenilor României şi ea trebuie transpusă într-o lege, pentru că o ţară, ca să facă prevenţie, trebuie să aibă o serie de norme, trebuie aibă fonduri asigurate şi mai ales să fie informată populaţia.” a precizat Nicolăescu

Proiectul stabileşte că toţi cetăţenii români au dreptul de a beneficia de programele, măsurile şi acţiunile de prevenţie, indiferent de calitatea lor de asigurat. Beneficiarii programelor care contribuie activ la menţinerea sănătăţii lor pot beneficia de stimulente financiare din partea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, stimulente ce vor fi transferate într-un cont personal de economii şi pot fi utilizate, dacă beneficiarii îndeplinesc două condiţii: să prezinte o stare bună de sănătate sau, după caz, să demonstreze că respectă întocmai recomandările medicului şi să demonstreze practicarea activă a unui sport, prin participarea la competiţii sportive.

Cei care refuză, în scris,  participarea la programele, măsurile şi acţiunile de prevenţie, riscă să suporte ulterior costurile tratamentelor, parţial sau integral, în expunerea de motive fiind dat exemplul unei femei căreia i se depistează cancer mamar.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS