Confidenţialitate

Ministrul Sănătății: Vaccinul pentru rujeolă va ajunge în țară, săptămâna viitoare

Ministrul Sănătății, Florian Bodog anunță că săptămâna viitoare vor ajunge în țară dozele de vaccin împotriva rujeolei.

Autoritățile de la București au comandat 109.000 de doze de vaccin ROR, având în vedere că în România, este epidemie de rujeolă.

Ministrul Sănătății spune că a interzis exporturile de vaccin împotriva rujeolei. Decizia a fost luată după ce distribuitorii de medicamente au vândut deja, în străinătate, peste 2000 de doze de vaccin, la prețuri mai mari decât în România.

”Noi am demarat procedura de interzicere a vaccinului (n.r. interzicere a exportutului paralel de vaccin), se face cu notificarea Comisiei Europene, dar nu am așteptat să facem notificarea, ci, prin Agenția Națională a Medicamentului, am notificat toți distribuitorii și am oprit toate cantitățile de vaccin, în depozite. Deci, în momentul de față, avem intrate deja la Direcțiile de Sănătate Publică cantitățile de vaccin hexavalent și de vaccin tetravalent, iar, în ceea ce privește vaccinul pentru rujeolă, săptămâna viitoare, am asigurări că va fi în țară”, a spus Ministrul Sănătății.

Florian Bodog a făcut aceste afirmații, la sfârșitul unei întâlniri pe care a avut-o, la Palatul Victoria, alături de premierul Sorin Grindeanu, cu reprezentanți ai companiilor farmaceutice din România.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ultimele date publicate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile arată că numărul îmbolnăvirilor de rujeolă a ajuns la aproape 5.000 de cazuri, din septembrie și până acum. Din păcate, au fost și 22 de decese, iar persoanele respective nu fuseseră vaccinate.

Cele mai multe îmbolnăviri s-au înregistrat în vestul țării, în județele Caraș-Severin, Timiș și Arad.