Ministrul Sănătăţii: Toate spitalele judeţene trebuie să preleveze organe

Fiecare spital judeţean va fi obligat să preleveze organe de la pacienţii în moarte cerebrală, anunţă ministrul Sănătăţii.

Sorina Pintea spune că deşi spitalele din reşedinţele de judeţ au în acest  moment dotările necesare, în România nu se fac mai mult de aproximativ 100 de prelevări pe an. Asta deşi numărul celor care ajung în moarte cerebrală este anual  este de 450.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Sănătăţii spune că acum, în România, se fac  transplanturi de inimă, plămâni, rinichi, ficat, celule stem, iar în ultimul an, spitalele au început să trimită organe şi în străinătate, după ce ani la rând, românii au primit organe fară ca ţara noastră să facă la fel.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Agenţia Naţională de Tranplant a fost implicată în mai multe scandaluri publice în ultimii ani, iar unii medici, acuzaţi penal.

Mai multe anchete de presă au arătat că în România, s-au făcut prelevări și transplanturi de organe fără reguli clare, sub coordonarea  fostului director Victor  Zota, condamnat definitiv pentru trafic de ovule.

În martie, fostul director al Agenţiei, Anca Baculea Mureşan, s-a plâns la DIICOT că datele din Registrul Național de Transplant ar fi ajuns să fie controlate complet din afara instituţiei.

Ministrul Sănătăţii anunţă la Europa FM că procurorii au clasat dosarul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS