Confidenţialitate

Ministrul Sănătății: Suntem la o capacitate a spitalelor care rezistă. Să nu o forţăm inutil!

Ministrul Sănătății a reluat, vineri, avertismentul că, în funcție de comportamentul populației în ultimătoarele zile, depinde evoluția epidemică din perioada următoare.

“Suntem într-un registru al unei previziuni de 10.000-12.000 de cazuri la vârful pandemiei în România. Dar, acest vârf poate fi mult mai accentuat. Suceva are 2.000 din cele 8.000 de cazuri confirmate. Suceava a schimbat o optică în abordare. Suceava înţelege un pic cam greu ce înseamnă, ce se întâmplă la dânşii. În acest moment avem încă şase judeţe care au peste 300 sau sunt la 300. Arad, Timişoara, Hunedoara, Neamţ, Botoşani şi la 299 de cazuri Braşovul. Sunt nişte focare care, dacă nu avem grijă să le limităm, să le transformăm în focare mici prin izolare şi nici prin distanţare socială riscă să devină Suceava. Cert este că Suceava nu a înţeles momentul. Acolo, avem şi un management militar, acolo avem de două săptămâni un secretar de stat care stă permanent. Acolo, avem nişte condiţii asigurate, de vreo o săptămână şi jumătate, de autoritatea locală încât tot ce înseamnă lucrător în spital să poată merge într-un spaţiu tampon. Avem dirijate către Suceava cantităţi suficiente de materiale, combinezoane. Astăzi [vineri – n. red.] am suplimentat cu medicamente. Mai rămâne ca opinia publică din Suceava, care este în carantină, să respecte nişte condiţii. Nu putem singuri ca parte medicală, ca autoritatea locală, să limităm nişte focare când din partea publicului sau a populaţiei civile apar alte focare”, a spus Nelu Tătaru la Realitatea Plus.

“Suntem într-un moment de urcare [spre vârful epidemiei – n.red] , suntem într-un moment în care putem gestiona, să spunem, ce ne-am propus, un 10-12 mii de cazuri, dar această urcare poate fi accelerată de nerespectrea unor reguli. Una este ca, eu ştiu, persoană încă neidentificată, asimptomatică, dar pozitivă, să poată infecta una sau două persoane dintr-o comunitate închisă, într-o familie, sau să iasă şi să infecteze şapte, opt sau zece, iar acei zece să plece să infecteze la rândul lor, chiar dacă numai una sau două persoane. Suntem într-un moment încă în urcare ca număr de cazuri, o urcare constantă, progresivă, nu exponenţială. Dar această urcare poate deveni accelerată tocmai prin nerespectarea de reguli. Mă repet, respectăm izolarea, respectăm distanţarea, iar sistemul medical gestionează o situaţie pe care o avem în acest moment. Suntem la 8.000 de cazuri, suntem la 411 decese, suntem la 258 de persoane aflate în terapie intensivă, suntem la o capacitate care rezistă, a spitalelor, în acest moment. Să nu o forţăm inutil!”, a adăugat ministrul.

“Pandemia înseamnă epidemie pe cel puţin trei continente. Avem acest lucru. Când avem epidemie declarată pe trei continente se consideră pandemie. Ca să o luăm, eu ştiu, mai pe înțelesul tuturor, în alte situaţii, puteam să cerem ajutor din afară. Acum, după cum poate vedea toată lumea, nu avem de la cine cere acest ajutor. Toată lumea trăieşte ce trăim noi! Sistemele medicale mult mai performate decât ale noastre, în aceste momente trepidează. Hadeţi să nu ajungem ca în Italia sau Spania, unde, după [vârta de n.red.] 65 de ani. deja nu se mai pune lumea pe ventilatoare. Hadeţi să nu ne mai puneţi pe noi, corpul medical, în acea situaţie în care să alegem cine are dreptul să trăiască sau nu”, a insistat Nelu Tătaru.

“Haideţi să facem această pantă lină, iar în momentul în care vom ajunge să avem cazuri care nu mai cresc de la o zi alta, ca şi cazurinoi mă refer, când o să avem o scădere a acestui număr de cazuri va veni şi acea perioadă, perioada de relaxare progresivă”, a conchis ministrul.