Confidenţialitate

Ministrul Sănătății spune că primele teste rapide COVID-19 ajung la UPU săptămâna viitoare | AUDIO

Primele teste rapide pentru depistarea noului coronavirus vor ajunge săptămâna viitoare la Unitățile de Primiri Urgențe din spitale, spune ministrul Sănătății. Aceste teste vor fi folosite la triajul pacienților, pentru a evita aglomerația, la intrarea în spital.

Ministrul Nelu Tătaru speră că nu vor mai fi greșeli în comunicarea rezultatelor testelor, după ce atât angajații de la stat, cât și cei din privat vor folosi o platformă online pentru a înregistra noile cazuri de coronavirus.

„Săptămâna viitoare vor fi cele 43.000 de teste în UPU, urmând ca în perioada următoare să vină și celelalte. Raportările care se fac către DSP se fac și de la privat, nu numai de la stat. Din evaluările pe care le avem noi la nivel național, și noua platformă pe care o avem, corona-forms, vor veni efectiv de la laborator către această platformă, intrând online în direct acest rezultat, care va ajunge și la pacient, și la medicul de familie, și la DSP și atunci vom ușura și acest lucru”, a declarat Nelu Tătaru.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Sănătății a fost întrebat de ce nu au fost folosite până acum pentru bolnavii de COVID-19 cele 4 barocamere mobile, cumpărate  de statul român după tragedia de la Colectiv.

„Avem toate tratamentele care se fac în acest moment în lume pentru un pacient infectat SARS CoV-2. Fiecare medic curant are libertatea deciziei actului medical. În măsura în care toate solicitările, dincolo de tot ce avem, antivirale, anticoagulante, antiinflamatorii (…) atunci vor beneficia de orice resursă pe care o avem noi la nivel național. Este asigurat orice act medical de Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru cetățeanul român în acest moment, inclusiv pentru cel neasigurat, infectat SARS CoV-2”, a răspuns Nelu Tătatru.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Aflat în vizită la Spitalul Județean din Constanța, ministrul Sănătății a mai spus că vor fi cooptate și spitalele private în lupta cu noul coronavirus, dacă nu vor mai exista locuri libere în unitățile medicale de stat.

Potrivit ministrului, în prezent, România are 1.200 de paturi la terapie intensivă pentru bolnavii de COVID-19, iar în perioada următoare va fi extinsă capacitatea la ATI până la 1.500 de paturi.