Confidenţialitate

Ministrul Sănătății: Nu am spus că apa nu este potabilă. Doar am recomandat să nu fie folosită

Sorina Pintea a declarat că așteaptă rezultatele finale ale apei din București, precizând că în comunicatul Ministerului Sănătății transmis presei nu a spus că apa nu este potabilă, ci că are un nivel ridicat de clor și că poate provoca disconfort persoanelor care au probleme medicale.

„Inspectorii DSP au prelevat probe pe care le-au analizat, constantând o depășire a nivelului de clor peste limitele legale admise. Acest lucru a fost comunicat firmei Apa Nova împreună cu o adresă prin care i se cerea acesteia să posteze pe site că depășirile de clor sunt peste limitele legale admise și că se recomandă nefolosirea în acest moment a apei. Lucru care nu s-a întâmplat. Nu am spus nicio clipă că apa nu este potabilă. Între apă cu nivel de clor ridicat și apă potabilă este o diferență”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit ministrului, în cursul serii de miercuri, a convocat specialițtii care au consultat ghidurile Organizației Mondiale a Sănătății, pentru a transmite ulterior recomandări către populație.

„Știind că responsabil fiind de sănătate publică trebuie să informăm populația din Sectoarele 5 și 6 care este rezultatul probelor pe care inspectoriii pe care le-au prelevat. Am transmis în comunicat că, dacă populația consumă apă cu un nivel de clor depășit, acest lucru nu influențează sănătatea pe termen scurt sau pe termen lung, dar poate să provoace persoanelor care au alergii, persoanelor care suferă de astm bronșic, disconfort sau chiar agravarea simptomelor și am recomandat – nu am obligat – populației să nu folosească apa de la robinet nici pentru igiena personală, nici pentru consum. Am considerat necesar că fiecare trebuie să ia o decizie cunoscând faptele”, a mai spus Pintea.

Precizările vin după ce Apa Nova a informat joi dimineață că rezultatele analizelor efectuate reconfirmă și atestă potabilitatea apei distribuită de companie consumatorilor. Distribuitorul de apă mai menţionează că a crescut concentraţia de clor din cauza topirii zăpezii şi a gheţii, însă valorile sunt în limitele normale.

De asemenea, miercuri seară, Ministerul Sănătății a recomandat bucureștenilor să nu folosească apa din rețeaua publică pentru băut, prepararea hranei.