Confidenţialitate

Ministrul Sănătății, despre explozia de la magazinul Dedeman: Monitorizăm evoluția situației să vedem dacă și alte persoane au nevoie de transfer

13 oameni au fost răniți în urma exploziei produse astăzi, la magazinul Dedeman din Botoșani, iar 4 dintre ei sunt în stare gravă. Au arsuri pe 10-15 la sută din corp, iar doi au fost intubați. 3 elicoptere au fost trimise la Botoșani pentru preluarea răniților.  Doi dintre ei vor fi aduși la București.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Un elicopter Black Hawk de la București și alte două elicoptere SMURD de la Iași și Galați au fost trimise la Botoșani pentru a transporta la spital oamenii răniți în explozia de la magazinul Dedeman. La nevoie, va fi mobilizat și un avion SMURD, potrivit Inspectoratului General de Aviație.

Sunt 13 victime, iar 4 dintre ele în stare gravă – a spus la Europa FM, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila:

„Două dintre cele patru persoane aflate în stare gravă sunt intubate, prezintă arsuri în partea superioară a corpului, de 10-15%, dar rămâne să aflăm amănunte de la colegii de la Unitatea de Primiri Urgențe Botoșani”, a explicat la Europa FM ministrul Rafila.

Cele două persoane intubate vor fi aduse la București, a spus la Europa FM, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat:

„Un pacient a fost trimis la Iași, ceilalți doi pacienți vor fi aduși la București, cei intubați. Restul persoanelor sunt evaluate și vor fi transferate după starea lor la spitalele care pot să le îngrijească pe partea de arsuri sau pe partea de leziuni”, a declarat la Europa FM Raed Arafat.

Spitalele Floreasca din Capitală și Sfântul Spiridon din Iași vor prelua pacienții cu arsuri, a menționat ministrul Sănătății.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: Nu trebuie să excludem un posibil transfer în străinătate, dar în momentul de față nu se pune problema

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: „Am luat legătura personal atât cu managerul de la Sf. Spiridon de la Iași, cât și cu cel de la Spitalul de Urgență Floreasca. Ne coordonăm cu Departamentul pentru Situații de Urgență ca să fie transferați pe cale aeriană acești pacienți. Bineînțeles, monitorizăm evoluția situației să vedem dacă și alte persoane au nevoie de transfer”, a declarat ministrul Rafila.

Florentina Mihăiță, jurnalist EFM: Se pune problema și unui transfer în străinătate?

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: „Sigur, lucrul acesta este posibil. Nu trebuie să-l excludem, dar în momentul de față nu se pune problema, pentru că la Floreasca avem un centru foarte bine organizat, de asemenea la Iași”.

Dintre cele 13 persoane rănite, 8 ar fi angajați ai Dedeman, ceilalți clienți ai magazinului. Ministrul Alexandru Rafila spune că a cerut o informare completă legată de pacienți și de datele acestora.

Sursa foto: ISU Botoșani

Citește și: Procuror din Iași, trimis în judecată pentru viol comis asupra unui minor. Dosarul, clasat anul trecut, a fost redeschis de ICCJ | AUDIO