Confidenţialitate

Ministrul Sănătății, despre decontarea vaccinurilor anti-HPV: „La femeile aflate în vârstă fertilă de 18-45 de ani trebuie să crești accesibilitatea” | VIDEO

Ministrul Sănătății – Alexandru Rafila – a vorbit despre vaccinul anti HPV (Human Papilloma Virus) în cadrul conferinței de presă susținute luni, 6 martie 2023, în contextul decontării serului pentru persoanele care intră în categoria de vârstă 18-45 de ani. „Ar fi normal, din punctul meu de vedere ca om de sănătate publică”, a spus ministrul Sănătății despre decontarea acestor vaccinuri. Mai mult, Alexandru Rafila a mai spus că „La femeile aflate în vârstă fertilă de 18-45 de ani trebuie să crești accesibilitatea”.

„Nu este vorba numai de vaccinul HPV. Știți bine că a fost un moment de interes mare pentru sănătatea publică. Avem, totuși, un vaccin care indirect previne cancerul – pentru că 99% dintre cancerele de col uterin sunt provocate de infecția cu virusul HPV”, a explicat luni ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila, despre decontarea vaccinurilor anti-HPV: Ar fi normal, din punctul meu de vedere ca om de sănătate publică

„Avem în momentul de față un cadru legislativ care ne permite să decontăm vaccinurile într-o proporție mai mare sau mai mică. Sigur că depinde foarte mult de categoria căreia se adresează. Și această discuție am făcut-o pentru că sunt mulți pacienți cu boli cronice în România care ar trebui să beneficieze de vaccinare antipneumococică sau antimeningococică. Efortul financiar este mare. La fel, pentru vaccinul anti-HPV ar fi normal, din punctul meu de vedere ca om de sănătate publică”, a spus Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății: La femeile aflate în vârstă fertilă de 18-45 de ani trebuie să crești accesibilitatea

„Este clară utilitatea și este demonstrată de studii științifice la femeile aflate în vârstă fertilă de 18-45 de ani – trebuie să crești accesibilitatea și o compensare parțială la această categorie de vârstă cred că ar fi binevenită.

Ne dorim să putem să dezvoltăm acest model de bună practică într-un viitor foarte apropiat când vom avea un punct de vedere tehnic și noi o să facem normele la Legea care ne permite acest lucru – să decontăm vaccinurile. De fapt, Casa de Asigurări le decontează prin transferul sumelor necesare vaccinurilor de la Ministerul Sănătății”, a mai spus ministrul Sănătății Alexandru Rafila luni.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Peste 4 miliarde de oameni vor fi obezi sau supraponderali în următorii 12 ani, arată un raport al Federației Mondiale împotriva Obezităţii