Confidenţialitate

Ministrul Sănătății: Cazul de hepatită acută severă din România este unul probabil | AUDIO

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune la Europa FM că primul caz de hepatită acută severă la un copil, anunțat luni seară, este unul probabil.

Simtomele bolii, printre altele icter și insuficiență hepatică, au apărut la o fetiță româncă, de 5 ani, care acum este internată la București. Copila suferă de o formă gravă de hepatită acută, pe care medicii o descriu drept fulminantă, dar care nu are nicio legătură cu alte cazuri depistate în Europa. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila:

„Este un caz care îndeplinește definiția de caz propusă de Organizația Mondială a Sănătății ca și caz probabil, nu este vorba de un caz confirmat, mai ales că discutăm despre o formă de hepatită care nu are o cauză identificată până în momentul de față. Nu sunt cazuri confirmate pentru că nu cunoaștem cauza, confirmarea înseamnă să cunoști cauza, cazul probabil grupează copii care prezintă hepatită severă, cu transaminaze foarte mari, cu icter, cu insuficiență hepatică, dar atâta timp cât nu cunoaștem cauza nu putem să discutăm despre o confirmare din puntul de vedere al unei cauze, în momentul de față vedem doar consecințele unei posibile infecții, de exemplu hepatita severă.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Ministrul Sănătății explică la Europa FM că deocamdată nu se poate face o campanie de prevenire a răspândirii acestui nou tip de hepatită:

„-Aveți vreun plan de prevenție?

-Prevenție față de ce? Pentru că, necunoscând cauza, nu ai în momentul de față posibilitatea să te gândești la un plan de prevenție mai ales că acest caz din România este oarecum sporadic, el a fost raportat automat, dacă vreți, către Centrul European de Control al Bolilor și către Organizația Mondială a Sănătății datorită faptului că a apărut la un copil și era însoțit de simptomatologia sau modificările biologice.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Ministrul Sănătății explică la Europa FM că acest tip nou de hepatită nu are nicio legătură cu celelalte tipuri ale acestei boli: A,B, C, D și E. Doar pentru două tipuri de hepatită există vaccinuri la noi, mai spune ministrul Sănătății:

„Vaccinul împotriva heptatitei B face parte din formula vaccinului hexavalent, pe care toți copiii îl primesc în primul an de viață. Celălalt tip de vaccin, pentru hepatita de tip A, este disponibil în farmacii (…), dar, repet, cazurile despre care discutăm nu au legătură cu virusurile hepatitice cunoscute până la acest moment.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Biroul Regional OMS pentru Europa a raportat până la data de 21 aprilie 169 de cazuri de hepatită severă de cauză necunoscută înregistrate la copii cu vârsta între o lună şi 16 ani. Cazurile au fost depistate în 10 țări. 114 cazuri din cele 169 sunt în Marea Britanie.

Româna este singura țară din Estul Europei în care a fost identificată această boală a ficatului. Un copil a murit din această cauză.

Aceste cazuri au prezentat insuficienţă hepatică, adesea severă, niveluri ridicate ale enzimelor care indică citoliză hepatică şi icter, a explicat Ministerul Sănătății.

La 74 de cazuri a fost detectată prezenţa adenovirusului F41.

Foto: Shutterstock