Confidenţialitate

Ministrul Sănătății a vorbit despre eliminarea voucherelor pentru vaccinare. Medicii spun că sunt importante în campania de imunizare | AUDIO

Fără tichete de masă pentru cei care decid să se vaccineze anti-COVID, adusă în discuție de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Acesta spune că, într-o discuție informală cu medicii de familie, a discutat despre o alternativă pentru încurajarea vaccinării, în condițiile în care acordarea bonurilor de masă nu adus, în ultima perioadă, rezultatele așteptate.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că a observat că doar 8.000-9.000 de oameni se vaccinează zilnic cu prima doză și, în opinia sa, cei care iau decizia să se imunizeze anti-COVID fac acest lucru nu pentru bonurile de 100 de lei, ci pentru sănătatea lor. Ministrul le-a împărtășit opinia sa și medicilor de familie, într-o discuție informală despre eficientizarea campaniei de vaccinare:

„Nu s-a discutat despre renunțarea la el, a fost o discuție informală cu reprezentanții medicilor de familie, unul dintre participanții de acolo a transmis presei această informație. Discutam despre eficientizarea vaccinării, ai nevoie de interesul și participarea medicilor de familie și am observat că, în ciuda introducerii acelor tichete de 100 de lei, interesul a scăzut foarte mult și discuția a fost legată de găsirea unei alternative. (…) Nici măcar nu s-a pus problema unei decizii, a fost mai degrabă o speculație.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La o întâlnire cu medicii de familie, ministrul a spus că ia în calcul să nu mai prelungească, după 1 ianuarie, acordarea tichetelor de masă în valoare de 100 de lei, deoarece aceste stimulente nu mai produc efecte.

Pentru unele persoane au fost importante aceste bonuri, dar mulți au avut acces la tichete cu întârziere, a spus la Europa FM doctorul Raluca Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.

Aceasta a confirmat că ministrul le-a vorbit medicilor de familie despre renunțarea la tichete și a precizat că deocamdată nu s-a luat o decizie în acest sens:

„Este un gând momentan nu este o decizie, o parte din pacienți au fost încurajați de aceste vouchere să se vaccineze, în măsura în care au avut acces la ele. banii nu au fost alocați la timp, voucherele nu au fost tipărite și date împreună cu dozele de vaccin nici în centrele de vaccinare nici la noi, la medicii de familie și atunci nu am putut să vedem foarte clar răspunsul populației la ele. Mi s-a întâmplat să vaccinez o pacientă care nici nu știa de voucher, i l-am dat în acel moment și când s-a dus acasă și s-a lăudat oarecum la vecini că a primit voucherele su venit și ceilalți vecini de pe stradă. Deci, pentru unii pacienți sunt importante.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Doctorul Raluca Zoițanu amintește că tratamentul unui bolnav de COVID costă mai mult de 100 de lei, cât este valoarea tichetelor de masă acordată celor care decid să se vaccineze împotriva coronavirusului:

„Decizia este una pe care o va lua guvernul în funcție de ce idei de politici de sănătate și de încurajare a vaccinării are și, desigur, în funcție de resursele bugetare pentru că și aceste vouchere solicită bugetul. Trebuie să ne gândim și la costurile cu boala. Costă mult mai mult dacă oamenii se îmbolnăvesc și ajung la terapie intensivă și trebuie să-i tratăm cu medicamente foarte scumpe decât dacă reușim să-i convingem să se vaccineze și prin aceste bonuri.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Legea prevedea inițial că voucherele pentru persoanele care se vaccinează anti-COVID se acordă în cel mult 60 de zile de la efectuarea vaccinului.

Cum nu au fost alocați suficienți bani, termenul nu s-a respectat. Luna trecută, ministrul Sănătății de la acea vreme, Cseke Attila, a stabilit că aceste tichete se pot acorda în termen de 6 luni.

Autor: Florentina Mihăiță

Citește și: Premierul Nicolae Ciucă anunță relaxarea măsurilor în perioada sărbătorilor de iarnă | VIDEO