Confidenţialitate

Ministrul Pintea, despre raportul ANT: Rufele să fie spălate în familie

Ministrul Sănătății a declarat, în contextul datelor apărute din raportul care vizează activitatea Agenției de Transplant, efectuat la cererea sa, anul trecut, că a ales să nu facă aceste date publice, deoarece nu i s-a părut corect să prezinte niște concluzii triste, dar reale, înainte ca acestea să fie transpuse în soluționări, consemnează Mediafax.

„Am un motiv foarte bine întemeiat. În primul rând, noi trebuie să redăm încrederea în actul donării de organe, pentru că nu putem avea transplant dacă nu avem donare de organe. Prin urmare, nu mi s-a părut corect să prezint niște concluzii, triste adevărat, dar pe care încercăm să le transpunem în rezolvarea problemelor. Mi se pare mai corect, în acest segment, să ne spălăm rufele în familie”, a declarat Sorina Pintea, la Digi 24.

Concluziile raportului, potrivit Sorinei Pintea acoperă o perioadă de 10 ani și în contextul soluționării problemelor identificate au fost luate deja măsuri.„Bineînțeles, raportul este adevărat, l-am văzut, l-am semnat și am luat măsuri. Prima măsură a fost schimbarea directorului, a doua schimbare”, spune ministrul.

Sorina Pintea a mai precizat și faptul că lucrurile au fost prezentate în raport într- o notă dură, la cererea sa, pentru a reda o imagine cât mai apropiată de adevăr a unei realități pe care ministrul o cataloghează „crudă”.

„Lucrurile scrise în acel raport au fost scrise destul de dur, pentru că asta am cerut. Vreau cruda realitate. În primul rând nu avem o lege a transplantului. A fost la Guvern o perioadă în consultare, pentru a discuta de tehnica legislativă, acum s-a finalizat, urmează să-i dăm drumul. Am avut un consiliu științific care nu s-a mai întrunit din 2015, n-a avut cvorum. Acel consiliu științific ar trebui, sau trebuie, să stabilească criteriile de alocare”, informează ministrul.

Potrivit aceleiași surse, în sensul transplanturilor au fost făcuți pași importanți la nivel internațional, în vederea stabilirii unor colaborări între România și alte state europene.„S-au făcut pași foarte mulți și foarte importanți, inclusiv discuții cu Eurotransplantul, pe care nu vreau să le fac publice decât parțial, pentru că doresc concretizări, inclusiv colaborări internaționale, o parte concretizate, o parte în curs de a fi concretizate, dar ce este cel mai important este donarea”, spune Sorina Pintea.

În același context, ministrul a precizat că voci importante din domeniul transplantului de la nivel internațional, au precizat faptul că până ce România nu își va pune la punct activitatea de donare, nu va putea lega colaborări în acest sens cu alte state.„Anul trecut am avut o întâlnire privată cu președintele Eurotransplant care mi-a spus mai multe lucruri, surprinzătoare pentru mine (…) România ca să poată trimite pacienții spre a beneficia de un transplant pulmonar, despre asta vorbim în mod special, România trebuie să dea niște plămâni la schimb. Ori noi avem numai de anul trecut o restanță de 24 de organe (…) mi s-a spus și că„până când nu o să puneți pe picioare activitatea de donare, nicio țară nu o să discute cu voi”, spune Pintea.

Sorina Pintea a declarat că nu ar merge până în punctul de a afirma că în ultimii 10 ani a fost haos în zona de tranplant la nivel național, însă că lipsa transparenței în această speță a dus la sădirea neîncrederii în rândul populației vizavi de aceste demersuri. „Nu aș fi atât de drastică să spun că a fost haos în transplant. Să ne amintim 2013,2014,205 când am avut un număr mare de donatori și un număr mare de vieți au fost salvate. Dar lipsa transparenței au dus la neîncredere și la anumite lucruri care putea fi ocolite (…) eu spun că lucrurile trebuie să se așeze, dar insist, așezarea poate să aibă loc abia când o să avem o donare corspunzătoare”, a spus ministrul Sănătății.

Ministrul a concluzionat spunând că situația actuală, în care statul nu poate face nimic pentru miile de pacienți aflați pe liste de așteptare este una „foarte frustrantă”.„Este foarte frustrant să știi că sunt mii de pacienți, la rinichi de exemplu, pe lista de așteptare, zeci de pacienți la plămâni, la cord de asemenea, și tu nu poți să faci nimic, pentru că teoretic, dacă nu ai organe, nu poți să faci transplanturi”, a conchis ministrul Sănătății.

Directorul executiv al Agentiei Nationale de Transplant , medicul Radu Zamfir, a declarat că activitatea agenției în cauză trebuie cuantificată după numărul de donatori. „Eu cred că activitatea noastră trebuie cuantificată în cifre. Atâta vreme cât, de la începutul anului până la momentul preluării acestei funcții, au fost patru donatori, în circa două luni și atâta vreme cât până în momentul de față, în trei luni, noi avem 29 de donatori, eu zic că sunt progrese pentru că orice activitate legată de transplant, începe și se termină cu numărul de donatori”, a spus Radu Zamfir.

Potrivit aceleiași surse, în contextual transplanturilor trebuie să se discute de o transparență, însă nu de una dusă „până în pânzele albe”.„Lucrurile se desfășoară foarte coerent, dar trebuie să ținem cont de mai multe lucruri. În primul rând este vorba de transparență, dar nu până în pânzele albe”, spune medicul.

Acesta a concluzionat, motivându-și declarația și spunând că dincolo de transparență, există și un secret al relației medic-pacient sau un regulement privind protecția datelor, principii care trebuie să fie respectate la rândul lor.