Confidenţialitate

Ministrul Muncii: Vârsta de pensionare va crește treptat până la 65 de ani pentru toți românii | AUDIO

Vârsta de pensionare va crește treptat până la 65 de ani și pentru salariații care în prezent pot ieși la pensie mult mai devreme, anunță ministrul Muncii.

Marius Budăi a prezentat principalele concluzii după discuțiile pe care le-a avut la Bruxelles cu reprezentanți Comisiei Europene pe tema reformei pensiilor de care depind o parte din banii veniți prin PNRR.

Marius Budăi – Ministrul Muncii: „Fiecare om care lucrează în România va trebui să fie echivalent, să nu fie deosebiri între cei care lucrează în anumite sisteme și cei care lucrează în sistemul public de pensii”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Creșterea treptată a vârstei de pensionare, în conformitate cu sistemul public de pensii, până la vârsta de 65 de ani. Astfel, fiecare om care lucrează în România va trebui să fie echivalent, să nu fie deosebiri între cei care lucrează în anumite sisteme și cei care lucrează în sistemul public de pensii. Un alt principiu este creșterea treptată a vechimei necesare în specialitate”, a spus Marius Budăi.

Marius Budăi: „Este deja stabilit în proiectul inițial aprobat de Guvern că pensiile care depășesc venitul aflat în activitate vor fi afectate”

Ministrul Muncii precizează, de asemenea, că pensiile militare nu sunt considerate pensii speciale, că pensiile aflate în plată nu vor scădea, dar că vor fi recalcultate cele care depășesc venitul pe care angajatul respectiv îl avea atunci când se afla în activitate.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Este deja stabilit în proiectul inițial aprobat de Guvern că pensiile care depășesc venitul aflat în activitate vor fi afectate, cu acea recalculare unde este clar un articol care spune clar că nu va mai fi nicio pensie care depășească venitul aflat în activitate. Bineînțeles, respectând deciziile Curții Constituționale, care vin și spun și este un aliniat care vine să spună că fără a afecta partea de contributivitate. Pensiile militare au trecut deja prin patru reforme în România pornind de la accederea României la NATO. Pensiile militare nu sunt pensii speciale”, a mai spus Marius Budăi.

Prevederile agreate cu Comisia Europeană vor fi transpuse în amendamente care vor fi depuse joi în Parlament, a mai precizat ministrul Muncii. Nu a spus când vor intra în vigoare, ci doar că schimbările vor fi făcute treptat.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Marius Nistor, despre mesajul transmis de Ciucă profesorilor greviști: A spus că ne-am ales un moment prost / Profesoară, mesaj pentru guvernanți: „Nu ești în stare? Pleacă acasă” | VIDEO