Confidenţialitate

Ministrul Muncii și Ministrul Proiectelor Europene, la Bruxelles luni și marți pentru a discuta cu CE ultimele detalii ale proiectului legii pensiilor speciale | AUDIO

Doi miniștri ai Guvernului Ciucă se duc astăzi la Bruxelles pentru a discuta cu reprezentanții Comisiei Europene ultimele detalii ale proiectului legii pensiilor speciale. Consultările au loc după ce, săptămâna trecută, Banca Mondială a criticat actul normativ aflat în Parlament, subliniind că măsurile propuse de coaliție sunt nesemnificative.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, și cel al Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, vor fi astăzi și mâine la Bruxelles. Principala lor misiune va fi să obțină din partea Comisiei Europene un compromis pentru proiectul de lege privind reforma pensiilor speciale. Un acord al Executivului de la Bruxelles este crucial, pentru că de el depinde tranșa a treia de finanțare din PNRR, în valoare de peste trei miliarde de euro.

Proiectul de lege, adoptat de Senat și aflat în dezbaterea Camerei Deputaților, forul decizional, a fost aspru criticat săptămâna trecută de Banca Mondială

Potrivit experților Băncii, nu se reduc decât foarte puțin cheltuielile statului cu pensiile speciale. Mai mult, recomandările făcute de instituție la finalul lunii februarie au fost transpuse în mod defectuos în legislație de coaliție.

  1. În primul rând, arată Banca Mondială, impozitarea părții necontributive a pensiilor speciale nu va avea impact nici asupra echității, nici asupra cheltuielilor. Pragul peste care se impozitează pensia speciale este prea mare, iar reducerea cheltuielilor este de doar 0,003% din PIB.
  2. De asemenea, măsurile luate în privința pensiilor militare sunt și ele nesemnificative: vor duce la o scădere a acestor pensii cu 2% în medie, dar impactul în PIB va rămâne tot la 0,6%. Schimbarea modului de calcul a majorării pensiilor magistraților, în funcție de rata inflației, va avea efect limitat: cheltuielile vor scădea de la 0,1% în PIB la 0,08%.

Pentru interzicerea cumulării mai multor pensii speciale Banca Mondială nici măcar nu a putut calcula impactul. Și asta pentru că sunt extrem de puțin persoane care primesc mai multe pensii speciale în România.

Cu alte cuvinte, cele două obiective principale care ar fi trebuit atinse prin reforma pensiilor speciale au fost ratate: reducerea cheltuielilor și eliminarea inechităților dintre pensionarii speciali și cei pe contributivitate.

Sursa foto: Inquam Photos – Sabin Cîrstovean / George Călin

Citește și: Raluca Turcan: Primele 30 de pensii speciale din România sunt între 30.000 şi 50.000 lei pe lună. E nevoie de o reformă a pensiilor | AUDIO